• Den er fullt spiselig, men ... Tom Rørnes prikker på rødspetten, legger den ned igjen i kassen og tar opp en liten ørret.

Den blir klappet og endevendt, og de to damene følger interessert med mens Rørnes forklarer hvorfor fisken er litt slimet og gjellene har den fargen de har før han finner frem enda en ørret som han synes bedre om enn den første. Ikke fordi den skal selges. De to damene er ikke kunder. De er sensorer, og fisken i kassen er eksamensoppgaver. Rørnes er i full gang med avslutningsprøven for fagbrev som fiskehandler. Nå er ikke Tom Rørnes akkurat en nybegynner i bransjen. Han har stått på Fisketorget i 14 år, men fagprøven kom først i fjor, og Rørnes er bare den tredje i Hordaland som tar denne prøven. Den første som fikk fagbrev, er Gerd Solstad som sammen med Grete Gjøvåg var sensorer på i går, i regi av Hordaland fylkeskommunes fagoplæringskontor. -— Men kan ikke du nok om fisk etter disse årene bak disken? -- Du blir aldri utlært på fisk, sier Rørnes som har spist det meste av det som finnes i havet og selger noe av det. Kundebehandling er også en del av fagprøven, og kunden skal få hjelp til å finne ut hva han/hun vil ha og eventuelt få råd og tips om tilberedning med på veien. De som går opp til fagprøve, må kunne alt fra fiskeslag og fangst til klargjøring og behandling av såvel fangst som kunder. 650 timer har han sittet på skolebenken, og blant de viktigste fagene har vært mikrobiologi og hygiene. I går skulle han demonstrere lærdommen både teoretisk og praktisk, med sensorer bak disken og kunder foran. Men sommerens kunder, om aldri så pengesterke og lakse- og kaviarkjøpende, er ikke Rørnes" yndlinger. -- Jovisst er det artig med folkeliv og turister, og omsetning blir det av det. Men jeg liker vinteren bedre. Kundene er kjekkere, jeg har bedre tid til hver enkelt, vareutvalget er mer variert. Da kommer de faste, og det er slett ikke bare eldre som gjerne har sine bestemte oppfatninger når de gjelder fisk. Kundene er fra 20 år og oppover, og de yngre liker å prøve nye oppskrifter og nye kombinasjoner, sier fiskehandleren før han igjen griper ned i kassen med eksamensoppgaver.