En sammenlikning i de fire største byene i Norge viser at prisene i snitt ligger 37 prosent høyere i fiskehandelen. I bare tre av 20 tilfeller er det mulig å få billigere fisk i spesialhandelen sammenliknet med supermarkedet.

Dagligvarekjedene kommer ikke overraskende ut som en soleklar vinner i priskonkurransen mot de mer spesialiserte fiskehandlerne. — Jeg bryr meg ikke om fisken koster ti kroner mer for kiloen dersom kvaliteten er bedre, sier Barmen.

Bedre varer

Lars Barmen mener grunnen til dette er at terskelen for kvalitet er høyere i fiskebutikken.

— Det er mye større sjanse for å få en fersk fisk i fiskehandelen. I tillegg har de kvalifisert personell som behandler fisken deretter. Som regel er også kontaktnettet til fiskehandlere bedre, noe som gjør at de får tak i bedre varer, sier Barmen, som også er forfatter av flere bøker om mat.

ý Man betaler for kvalitet, og det er lovlig, påpeker han.

Men er det dermed sagt at du ikke kan betale for dette også i dagligvarehandelen?

— På ingen måte, mener Reider Wiik, som er ferskvaresjef hos Coop Mega, Madlatorget, i Stavanger. I prissammenlikningen kommer Wiik ut som en soleklar vinner mot lokale fiskehandlere.

- Ingen forskjell

— Det er en tvilsom påstand fra Barmen å si at kvaliteten er dårligere hos oss. Jeg føler ikke det er noen forskjell mellom oss og fiskehandlerne på det punktet. De store supermarkedene er blitt veldig flinke på fisk, og det er i hvert fall galt å skjære alle over en kam.

— Hvorfor er dere billigere?

— Fiskehandlere har sitt sortiment på fisk, men vi har også mye annet i butikken. For oss er fisk en del av totalpakken. Derfor må nok fiskehandlere ha større påslag, tror ferskvaresjefen.

Wiik mener gode råvarer og god fagkompetanse er det viktigste for alle butikker som selger fisk.

— Dette varierer en del ut ifra om det er fagpersoner som er ansatt i butikkene, og hvor butikken ligger i forhold til fiskemottak, sier han.

Varierende kompetanse

Wiik får delvis støtte fra Tor Sandtorv, som er fiskeriansvarlig i stiftelsen Norsk Sjømatsenter. - Men fremdeles varierer supermarkedene for mye til at de kan sidestilles med fiskehandlerne, mener Sandtorv.

Norsk Sjømatsenter jobber blant annet med å høyne kompetansen hos butikkansatte som jobber med fisk.

— Kompetansen har bedret seg de senere år. Det begynner å merkes at dagligvarebutikkene tar dette på alvor, enkelte er blitt veldig gode, sier Sandtorv.

— Hva er forskjellen i kvalitet på fisk fra fiskehandler og fra supermarkedet?

— Det er vanskelig å si noe generelt om, det varierer fra butikk til butikk. Jeg handler selv ofte fisk på supermarked, og ser som regel ikke noen forskjell på selve kvaliteten. Men det er langt igjen til at jeg som en kritisk kunde er fornøyd med kunnskapen der. Det er den største forskjellen mellom dem og fiskebutikkene, sier Tor Sandtorv.

— De fleste fiskehandlere har fagpersoner bak disken. Det er ikke alltid tilfelle i dagligvarehandelen, påpeker han.

Spør om fersk fisk

Tv-kokk Lars Barmen mener fisk bør kjøpes hos fiskehandleren. Han er samtidig klar over at supermarkedene har skjerpet seg.

— Noen er i ferd med å få bra fiskedisker, men de er fremdeles i fåtall, sier han.

— Hvordan kan du vite at du kjøper god kvalitet?

— Først og fremst må du ha tillit til folkene som står der, at de vet hva de gjør. Det kan være en god idé å spørre om å få en fersk fisk istedenfor en spesiell type. Det bruker jeg å gjøre, sier Barmen.

KVALITET KOSTER: – Jeg bryr meg ikke om fisken koster ti kroner mer for kiloen om kvaliteten blir bedre, sier tv-kokk Lars Barmen. <p/>ARKIVFOTO: DAGFINN BERGE