— Jeg fisker ikke, absolutt ikke. Jeg fisket nok med min far i sin tid, svarer han kjapt og bestemt og på en måte som røper alt annet enn glede.

Victor D. Norman er trebåtentusiast til tusen, og viser oss stolt en glattpolert vakker liten farkost på 21 fot som ligger fortøyd ved flytebryggen. Nei, her har det neppe noen gang vært den minste antydning til slo om bord.

I dette sommerparadiset av en småby er det trebåten som er midtpunktet for statsråden og hans familie - slik det er for de fleste som bor her. De benytter den hver eneste dag.

Trebåtfestival

Den hvileløse statsråden gleder seg som en unge til den kjente trebåtfestivalen som er like om hjørnet. Han er aktivt med, bl.a. som medlem av juryen, og må vel dermed sies å kunne mer enn sin økonomiske lekse.

Her i Risør er han på hjemmebane, nikker og småprater med gamle kjente som slentrer forbi.

Norman har innredet en eldgammel vedbod til leilighet. Ved solveggen kan han sitte sammen med fru Eva, som er fra Lillehammer, og nyte folkeliv og båtliv på havnen noen få meter unna.

Innimellom dukker Thorbjørn Jagland opp. Han bor ovenfor i bakken bare femti meter unna og går ofte forbi sin politiske motstander. Det er sitt tredje hus han har her i Risør. De hilser vennlig på hverandre, men veksler ellers ikke noen ord. Det har ikke falt seg slik.

- Vil være for dumt

— Er du nervøs for at det artige livet som statsråd snart vil ta slutt?

— Ikke det spor. Jeg ble hentet for å gjøre en bestemt jobb, og har ingen politiske ambisjoner utover det.

— Ifølge din kollega Lars Sponheim er det fifty-fifty prosent sjanse for at regjeringen overlever budsjettbehandlingen i høst. Er du like pessimistisk?

— Nå må vi konsentrere oss om å være i regjeringsposisjon og lage et budsjettforslag som det er mulig å få flertall for i Stortinget. Jeg tror vi kommer frem til en avtale. Men jeg sier ikke med hvemý

Victor D. Norman gliser og hilser blidt på en av byens fastboende som vandrer forbi.

— Det ville være for dumt for det politiske system hvis vi ikke greier å finne en løsning, sier han.

Advarer mot Hagen

Både som økonomiprofessor og politiker advarer Norman på det sterkeste mot å følge Carl I. Hagens linje når det gjelder bruk av oljeinntektene:

— Hvis vi ikke har en kontrollert bruk av disse inntektene, tar vi raskt knekken på norsk økonomi. Det viktige med den såkalte handlingsregelen er at vi kan ikke forandre den etter at den bare har vært i bruk i ett år.

Men jeg har selvsagt respekt for at Hagen har et annet syn enn meg og resten av regjeringen, sier han.

KLEKKER UT: I solveggen klekker Victor D. Norman ut stadig nye ideer for å knekke monopolordninger i samfunnet.
FOTO: JAN M. LILLEBØ