INGRID THORBJØRNSRUD, NTBFinnøy

Kvigen som tidligere søndag utviklet høy feber har fått antibiotika, og er nå symptomfri, opplyser distriktsveterinær Erling Bleie til NTB.

En av de syke kuene har høy feber, og Bleie tror at også hun har fått sykdommen sjodogg, som er vanlig på Finnøy på denne årstiden.

Ku nummer fire har en blemme i munnen, men er ellers frisk og rask.

— Vi er lite glad for å finne dyr med blemmer i munnen nå, sier Bleie.

Ikke flere prøver Han tror likevel ikke denne kuen er angrepet av munn- og klovsyke. Prøver av de tre andre syke kuene er ikke sendt til Danmark.

— Symptomene deres er ikke så alarmerende, framholder distriktsveterinæren.

Midt i all sykdommen nådde en gledesmelding fylkesveterinæren søndag: Nok et foreløpig prøveresultat fra Danmark var negativt. Dermed er kvigen Amy, som torsdag utløste munn- og klovsyke-alarmen i Rogaland, sannsynligvis smittet av dyresykdommen aktino bacillose, også kalt tretunge.

Alvorlig for Amy Amy var søndag ettermiddag fremdeles svært syk.

— Hun har blemmer i munnen og må fôres med sonde. Hvis kvigen ikke viser noen tegn til bedring mandag, og prøvene fra Danmark kommer som planlagt, vil nok avlivning bli vurdert, sier Bleie.

Han forteller at aktino bacillose er en sjelden sykdom i Norge, som er mye mindre smittsom enn munn- og klovsyke.

Spanne gård er fremdeles underlagt sikkerhetstiltak. Gården er sperret av, og de som bor der er i karantene. Restriksjonene vil bli opprettholdt inntil de endelige resultatene av prøvene, som er sendt til Danmark, foreligger. De endelige prøvene skal være klare mandag.