Fire menn ble tirsdag pågrepet og siktet i forbindelse med skytingen mot synagogen i Bergstien i Oslo natt til søndag.

De fire mennene som er pågrepet, er i alderen 20-30 år. De er siktet for å ha avfyrt skudd mot synagogen, eller for å ha medvirket til dette.

– De fire har forskjellig etnisk bakgrunn, sier politiinspektør og sjef for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, Iver Stensrud, uten at han vil si hvor de kommer fra.

Natt til søndag ble Det Mosaiske Trossamfunds synagoge gjennomhullet av skudd fra ett eller flere svært kraftige våpen.

– Flere kan bli pågrepet

Stensrud utelukker ikke flere pågripelser.

– Vi har etterretningsinformasjonen som tilsier at det ikke nødvendigvis er stopp med dette, sier han, uten å ville gå i detaljer om politiets arbeid.

Pågripelsene skjedde ifølge politiet på tre-fire forskjellige steder i Oslo sentrum og i drabantbyene mellom klokka 17 og 18 tirsdag. Noen ble pågrepet der de bodde, mens andre ble pågrepet andre steder. Politiet ransaket tirsdag stedene der mennene ble pågrepet.

De fire er siktet for brudd på straffelovens paragraf 292 som gjelder grovt skadeverk på en gjenstand som har religiøs verdi. Loven har en strafferamme på seks års fengsel.

– Godt samarbeid

Pågripelsene skjedde etter et samarbeid mellom Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Stensrud er fornøyd med samarbeidet med PST.

– Samarbeidet har vært meget godt, sier han til NTB.

Det er usikkert når de fire vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

– Vi ser oss ikke i stand til å fremstille dem for varetektsfengsling onsdag, siden vi både skal avhøre dem og gå gjennom beslag, sier Stensrud.

Ifølge nye regler som trådte i kraft i sommer, kan pågrepne sitte i arresten i opptil tre døgn før de framstilles for varetektsfengsling.

– Enorm lettelse

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Anne Sender, er lettet over tirsdagens pågripelser.

– Med forbehold om at det er gjerningsmennene som nå er tatt, må jeg si jeg føler en enorm lettelse. Jeg ønsker også å sende en stor gratulasjon til politiet for god jobbing i denne saken, sier hun til NTB.

Etter skytingen natt til søndag er det blitt innført døgnkontinuerlig politivakthold utenfor synagogen.

– Til tross for pågripelsene regner jeg med at vaktholdet blir opprettholdt, sier Sender.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Anne Sender.
Falch, Knut