To ganger blinket møteleder med det røde lyset for å få Odd Roger Enoksen til å avslutte sin landsmøtetale i Storstuggu i gruvebyen Røros i går. Men Enoksen hadde mer igjen på manuskriptet.

Han fikk lov til å fortsette. Det var tross alt hans aller siste tale som partileder.

Heller ikke de fire foregående årene har det gått helt som Enoksen hadde håpet på.

Når sant skal sies, har ikke Sp satt dagsorden i en eneste sak.

Han har mislykkes i å gi Sp tydelige og gode saker som mobiliserer parti og velgere.

Han har heller aldri klart å bygge opp kjendisstatusen. Han har fremstått uten appell og utstråling i møte med velgerne.

At partiet mistet vippeposisjonen på Stortinget, svekket også partiets mulighet til å utøve den makt Sp-folk tradisjonelt har vært så fryktet for. I 1993 stemte 16,7 prosent av velgerne på Sp. Nå er oppslutning fire prosent.

Fjernet som leder

Etter Anne Enger Lahnstein har Sp stått tilbake med primærnæringene i stadig retrett. SV har tatt alle de grønn-røde proteststemmene som har økt i styrke med Attac, den antiamerikanske stemningen og for så vidt også de som ønsker en nyansert EU-debatt.

Odd Roger Enoksen ble i realiteten fjernet som partileder av misfornøyde fylkesledere.

Nå gjør kvinnene sitt inntok: Kombinasjonen med internasjonalisten og bygderomantikeren Aslaug Haga i front, og Marit Arnstad som parlamentarisk leder, blir møtt med respekt. Nestlederne Liv Signe Navarsete fra Lærdal og Lars Peder Brakk fra Nord-Trøndelag må også bidra skal partiet ut av depresjonen.

Velkjent Sp-retorikk

— Sps prosjekt skal være å bry seg om vanlige folks liv, sa Enoksen i sin tale til landsmøtet. Han kunne igjen by på et utvalg velkjente Sp-saker:

n Maktapparatet i Oslo har ikke rett til å fjernstyre lokalsamfunnene - enten det er ambulansetjenesten i Laksefjord eller hvordan jobbene skal utøves på kontorene i Statens vegvesen..

n Kommunalminister Erna Solberg er den største trussel mot folks velferd. Sp sier nei til privatisering av kommunale tjenester. Ja til er makt og mer penger til kommunene. Kommunal gjeldssletteordning på 15 milliarder kroner, og rett til selv å kreve inn skatt for å finansiere lokale prosjekter.

n Nasjonal dugnad mot arbeidsledighet. Stimulere aktivt lokalt eierskap i bedriftene. Avvikle delingsmodellen, større statlige satsing på infrastruktur, sterkere NSD og avvikling av formuesskatten på næringsformue.

n Forsvare norsk landbruk og kamp mot WTO-forhandlingene for friere handel med mat. Nei til omsettelige kvoter i kystflåten.

n Fortsatt kamp mot EØS-avtalen og norsk EU-medlemskap.

Overgangsfigur

Odd Roger Enoksen har vært jordmor til ni, er en habil gravemaskinkjører og har klart kunststykket å selge tonnevis med torv fra forblåste Andøya i Nordland, til EU. Men han maktet aldri oppgaven med å selge Sp-politikk til norske velgere. Han lykkes ikke med å fornye partiet.

— Enkelte tror du bare blir en overgangsfigur som Sp-leder, spurte Bergens Tidende Enoksen da vi traff ham hjemme på Andøya for fire år siden

— Ja, kanskje det, svarte Enoksen. Han fikk helt rett.