Pål Andreas Mæland

— Båten ble funnet i 04.30-tiden. Den fløt lenge med baugen opp, men nå er hele fartøyet under vann, forteller vakthavende redningsleder Bjørn Magnussen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til bt.no.

Han er ikke sikker på om båten hviler på bunnen, eller om den driver fritt.

Mannskapet på fire er fortsatt savnet, og fryktes omkommet. En redningsflåte er funnet, men den var tom. En rekke fartøy og et SeaKing helikopter har i hele dag søkt etter personer i sjøen rundt havaristen.

De fire savnede er alle hjemmehørende i kommuner i Nordland, opplyser Hovedredningssentralen.

Et vaktfartøy ligger ved siden av "Kongstind", men av sikkerhetshensyn er det umulig å ta seg over på den forliste båten.

— Nå er det for tung sjø til å ta seg inn. Politiet vil avgjøre når det eventuelt kan gjøres, sier Magnussen.

Den første meldingen fra nødpeilesenderen i båten ble fanget opp fra en satellitt klokken 23.29 i går kveld. Hovedredningssentralen i Sør-Norge ble varslet og kort tid etterpå ble det satt i gang en større redningsaksjon.

I morgentimene deltok tre kystvaktskip og mellom fem og syv andre fartøy i leteaksjonen. Mannskaper fra Røde Kors lette dessuten i strandkanten i området ved det forliste skipet, som ligger om lag to nautiske mil ute på Hustadvika i et svært urent havområde.

Båten fraktet kunstgjødsel og var på vei fra Kristiansund til Førde da den gikk ned, om lag to nautiske mil fra land.

KONGSTIND: Båten er en 50 meter lang fraktebåt på 780 bruttotonn. Båten er bygd i 1972 og eies av Leif Andorsen i Svolvær.
FOTO: SCANPIX