To personer har mistet livet i et snø— og jordras ved Jamtfjelltinden i Vefsn kommune i Nordland. I tillegg antar politiet at ytterligere to er omkommet i raset som gikk søndag ettermiddag.

Et turfølge på åtte personer, fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år, var på skitur i fjellområdet da fire av dem ble tatt av et ras ved 15-tiden søndag.

Det er ikke mobildekning i området. Raset gikk om lag ni kilometer fra nærmeste vei og er 50-60 meter bredt. Tungen på raset ligger i 700 meters høyde.

— To er bekreftet omkommet, sier operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt til NTB.

De fleste av de åtte turdeltakerne er fra Mosjøen.

Forbudt område

Følget fikk gravd ut to av dem som ble tatt av raset. Begge var døde da de ble funnet. To andre er savnet, og politiet regner med at de også har mistet livet.

Politimester Håvard Fjærli i Helgeland innførte mandag morgen ferdsels— og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune på grunn av ekstrem rasfare. Det betyr at det ikke er noe letearbeid i området mandag formiddag.

— Fire slapp unna raset, men to av dem ble likevel skadet, en av dem alvorlig, opplyser operasjonsleder Pettersen. De skadede er fraktet til sykehuset i Mo i Rana.

Politiet kom frem til stedet der de skadede og omkomne var klokken 3.45 natt til mandag, vel tolv timer etter at raset gikk.

Farlige forhold

De to som slapp uskadet fra raset, la i vei for å få varslet om ulykken. De ble funnet i god behold på morgenkvisten mandag.

Politiet opplyser at det er veldige farlige forhold i fjellet og det har gått flere ras i nærheten av ulykkesområdet.

Mandag morgen var politiet i gang med å få kontaktet pårørende. I tillegg er kommunens kriseteam samlet for å ta hånd om dem som er rammet.

— Det har vært mye nedbør de siste dagene, mye snøsmelting på grunn av varmen. Vi har også flere store snøras i distriktet, sier operasjonsleder Egil Pettersen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Savnet søndag kveld

Det ble satt inn to helikoptre i rednings— og leteaksjonen fra Bodø og Brønnøysund. Helgeland politidistrikt deltok også selv i leteaksjonen med egne og frivillige mannskaper.

Gruppen ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.20. De var dratt ut tidlig søndag for å sette opp en trimpost. Det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen. Bilene til gruppen ble funnet parkert i Herringen, som ligger øst for Mosjøen.

Krisetelefon

Helgeland politidistrikt har opprettet et telefonnummer som pårørende kan ringe til i forbindelse med rasulykken. Nummeret er 75 11 28 54.

Vefsn kommune har etablert sitt kriseteam i Bedehuset i sentrum av Mosjøen, der pårørende kan komme. Politiet vil også være til stede i bedehuset.