Natt til lørdag omkom seks mennesker i en bygårdsbrann på Grønland i Oslo. Natt til søndag gikk totalt fem menneskeliv tapt i branner på Sunnmøre og i Finnmark.

Over 20 innom huset

Politiet utelukker ikke at det var flere i huset under boligbrannen på Flusund i Herøy kommune natt til søndag. Over 20 personer skal ha vært innom huset på en fest i løpet av natten.

Fire personer er bekreftet omkommet mens en femte kom seg ut.

Les også: Sjokk og sorg i Herøy

Mannen som kom seg ut i live er i 20-årene. Han er undersøkt av helsepersonell og er ikke kommet alvorlig fysisk til skade.

Det var naboer som klokken 6.36 meldte fra til politiet om brann i et eldre trehus på Flusund i Herøy kommune. To timer etter kom melding om at brannen var slukket.

En krimtekniker fra Ålesund bistår politiet.

Fest

– Ifølge opplysninger som politiet har mottatt har det vært fest i huset i løpet av natten. Det er rapportert om at over 20 personer har vært inn og ut av huset, opplyser informasjonsrådgiver Erland Schei i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Det brannherjede huset var utleid, men det var disponert av andre personer på tidspunktet for brannen.

Politiet jobber med å få klarlagt hvem de omkomne er, og å få varslet pårørende.

– Brannen er slukket, men av sikkerhetsmessige grunner har det fortsatt ikke latt seg gjøre å gå inn for å gjennomsøke brannruinen. Men politiet har vært oppe i lift og observert fire omkomne inne i det gamle trehuset, sier informasjonsrådgiver Erland Schei.

Kriseteam

Politiet har avsluttet søk i terrenget omkring eiendommen, men jobber med å få klarlagt hvem de omkomne er, og å få varslet pårørende.

Ifølge Schei har politiet og kommunen fått flere bekymringstelefoner fra folk som vil vite om deres pårørende har oppholdt seg i huset.

Herøy kommune har åpnet sentralbordet i forbindelse med brannen på Flusund på Bergsøy. Pårørende kan ringe telefon 70 08 13 00. De vil da kunne bli videreformidlet til kriseteamet i Herøy.

Også Kirketorget i Herøy kirke vil være åpent utover søndag ettermiddag.

– Vi kan ikke si noe om hvor brannen har oppstått eller årsak. Først må vi gjennomsøke huset. Vi har vært i kontakt med eier, men har foreløpig ingen informasjon å gi, sier informasjonsrådgiver Erland Schei til NTB.

Mann i 20-årene døde

Også i Finnmark har det vært en dødsbrann i natt. En mann i 20-årene døde søndag morgen etter en boligbrann i Mehamn.

Politiet fikk melding om brannen klokken 4.45 natt til søndag.

– Vi fikk melding om at det var full fyr i et bolighus i Mehamn sentrum og rykket umiddelbart ut. Etter en stund fikk vi sendt inn røykdykkere. De fant mannen raskt, men livet sto ikke til å redde, sier operasjonsleder Jørn Haga i Østfinnmark politidistrikt til NTB.

Mannen som omkom er i 20-årene. I huset er det registrert to beboere. Politiet har kontroll på den andre mannen.

– Han er ikke skadd. Vi er usikre på om det har vært flere til stede i løpet av natten og etterforsker nå saken. Vi vet foreløpig ikke brannårsaken, men har ingen grunn til å anta at det har skjedd noe kriminelt, sier Haga.

Stein Arne Lille?y