En 63 år gammel mann fra en av Trondheims nabokommuner døde den 28. januar, og den foreløpige obduksjonsrapporten viser at han var utsatt for metanolforgiftning, opplyser Sør-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Det første dødsfallet i denne metanolsaken ble kjent da politiet i Trondheim slo alarm den 27. februar, på grunn av påvist metanolforgiftning hos en mann som døde i Trondheim den 6. februar.

70 prosent metanol

Senere er det meldt om samme dødsårsak også for en mann i Gjesdal i Rogaland og en mann i Steinkjer i Nord-Trøndelag.

Pårørende til 63-åringen som døde 28. januar, varslet politiet etter at metanolsaken ble kjent i mediene. Hjemme hos mannen ble det funnet en 1 liters flaske med rødsprit kjøpt på Biltema. Innholdet er analysert og det er påvist et metanolinnhold på cirka 70 prosent.

Svensk rødsprit

Det ble tidlig klart at produksjonen av den metanolholdige rødspriten har foregått i Sverige, ifølge politiet på grunn av svikt i lagerrutiner og forveksling av metanol og etanol ved et firma i Malmö.

Svensk politi etterforsker saken, og etterforskningen så langt tyder på at det er produsert 8.712 liter rødsprit som inneholder metanol. Nærmere 4.000-5.000 liter av dette kan fortsatt befinne seg hos forbrukere i Norden, skriver Sør-Trøndelag politidistrikt i sin pressemelding.