Den siste uken har Barneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus fått inn fire barn med RS-virus.

— Vi ser nå at årets RS-sesong er i gang. Derfor ønsker vi å ligge i forkant og oppfordrer vi folk til å ta forholdsregler. Vær nøye med håndvasken generelt og pass ekstra på når du er forkjølt, sier overlege på Barneklinikken, Mette Gurvin.

Hun anbefaler også voksne som er fokjølet om å være forsiktige med å gå på besøk til barn som er under tre måneder eller å holde avstand.

Tilstanden til de barna som har kommet inn med RS-virus denne uken har ikke vært svært alvorlig.

RS-viruset opptrer i epidemier hver vinter og flere hundre pasienter kommer til vurdering imottaket på Barneklinikken i løpet av en sesong.

  • Barn under to år og spesielt spedbarn er utsatt.
  • Behandling på sykehus kan bli nødvendig hvis de får pusteproblemer eller veldig dårlig allmentilstand.
  • De første symptomene er hoste og feber. Senere kan luftveiene tette seg til med symptomer som minner om astma.
  • Voksne og store barn får en vanlig forkjølelse som følge av RS-viruset. 2010 hadde Barneklinikken mange innleggelser av barn med RS-virus, men 2009 var et år med mange færre innleggelser. En så at det også var mange færre innlagte med mage- og tarminfeksjoner. Nå lurer leger ved Barneklinikken på om det kan ha sammenheng med at alle var flinkere med hygienen som følge av redsel for svineinfluensaen.

— Vi vet ikke om svingningene i antallet innleggelser kan ha sammenheng med at folk var flinkere med hygienen 2009. Men det kan godt ha sammenheng med at folk var flinkere til å vaske hendene og skjerpet hygienerutinene sine generelt, sier Gurvin.