Undersøkelsen er utført for Dagbladet og kommer dagen etter at en Amnesty-rapport viste at en av to menn mener at kvinner som flørter har skyld i voldtekt.

– Dette er sjokkerende og oppsiktsvekkende. Dette sier litt om det kvinneliv som leves i lukkede rom, det som skjer innenfor den private sfæren, intimsfæren, som kvinner kanskje ikke snakker om. Slikt må opp og fram i lyset. Vi må få en offentlig debatt, fordi dette handler om holdninger, sier Karita Bekkemellem.

Undersøkelsen som Synovate MMI har gjennomført viser at 38 prosent av kvinnene har blitt utsatt for truende seksuell oppmerksomhet, altså ikke direkte overgrep.

– Likevel, når vi bruker ordet truende så betyr det en utrygg situasjon som er uønsket, understreker Håkon Kavli i Synovate MMI.

Undersøkelsen viser at 38 prosent av de spurte kvinnene mener at kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun ikke har sagt tydelig nei til mannen. Nesten 50 prosent av kvinnene i alderen 18 til 29 år mener dette.

Samtidig mener hele 86 prosent av kvinnene at en kvinne overhodet ikke er ansvarlig for overgrep når kvinnen er kjent for å ha mange partnere, mens 21 prosent av kvinnene i aldersgruppen 50 til 60 år mener kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for overgrep når de kler seg utfordrende eller sexy.