• Norske innvandringsmyndigheter er umenneskelige som ikke lar min kone og vårt nyfødte barn komme til Norge.

FINN BJØRN JACOBSEN (tekst og foto) Denne kraftsalven kommer fra Abbas Kargar (58) på Voss. Han er trett og frustrert etter nesten 4 års kamp for å skaffe arbeids— og oppholdstillatelse til sin pakistanske kone.

Så langt uten å lykkes.

— Min kone Fakhra (38) bor i Pakistan og fødte vår sønn Kaveh i august. Utlendingsdirektoratet (UDI) har tidligere avslått søknaden, blant annet fordi de ikke godkjente ekteskapet vårt. Eneste utvei var å inngå ekteskap på nytt, så ved juletider i 2001 lånte jeg penger i banken min på Voss og dro til Karachi, hvor vi giftet oss ny, forteller Kargar.

Møttes i Bergen

Kargar er iransk statsborger. Han kom til Norge i 1995 som FN-kvoteflyktning. Han ser et ironisk poeng i det faktum at de ble kjent med hverandre i Bergen. Da var hun på besøk søsteren, som har bodd i Norge i mange år.

— Fakhra og jeg likte hverandre og ble enig om å gifte oss. Deretter reiste hun tilbake til hjemlandet, der hun ordnet med formalia i forbindelse med ekteskapet. Jeg var ikke selv til stede under seremonien. Dette er ikke noe krav i følge vår egen tradisjon, men UDI var altså uenig, forteller Kargar.

Advokar Jan M. Eidsvik i Bergen, som representerer Kargar, sier i en kommentar at Norge ikke anerkjenner ekteskap pr. telefon.

— Men ettersom ekteskapet nå er gyldig og det faktum at de også har fått et barn, kan ikke UDI lenger avvise saken på disse punktene, mener han.

Ny saksbehandling

Ifølge pressetalsmann i Utlendingsnemda, Bjørn Lyster har de ennå ikke mottatt saken fra UDI

— Hva er sjansen for at Utlendingsnemda gjør om vedtaket?

— Generelt kan jeg si at ca 18,5 prosent av sakene vi får til behandling blir omgjort. Saken vil bli behandlet i løpet av seks måneder. Ut over dette har jeg ingen kommentar.

Med andre ord mer venting for Kargar, som overfor Bergens Tidende innrømmer at saken har tatt på kreftene.

— Vi har ventet i nesten fire år og fått så mange avslag. Jeg synes livet er vanskelig og har problemer med å sove om nettene. Jeg tenker bare på min Fakhra og det vesle barnet vårt som jeg ennå ikke har sett. Vi ber jo bare om å få leve sammen som andre ektepar, hvorfor kan ikke UDI akseptere det?

FORTVILER: Abbas Kargar på Voss lengter etter kone og barnet de fikk i august, men mener at Utlendingsdirektoratet gjør alt for å forsinke og forhindre familiegjenforeningen.
Finn Bjørn Jacobsen