— Jeg er lettet, sier gårdbruker Karin Spanne (28) til NTB. Alle prøver tyder også på at kvigen ikke er smittet av det vi fryktet aller mest. Jeg regner ikke med at kvigen er smittet av munn- og klovsyke, og det gjør ikke fagfolkene heller, sier hun.

Fortsatt karantene Likevel står alle sikkerhetstiltak ved lag til den endelige beskjeden etter prøvetakingen foreligger.

Gården er sperret av og de som bor der er i karantene. Blant dem er også veterinær Berit Undheim Bergøy. Det var hun som torsdag kveld fikk slått alarm da en kvige på gården Spanne på Finnøy i Rogaland hadde høy feber og blemmer under tungen.

— Da jeg senere fant høy feber også hos en annen kvige på gården ble jeg virkelig tørr i munnen og følte et sterkt behov for å drøfte dette med distriktsveterinær Erling Bleie. Han tilkalte diagnoseteamet som er opprettet i fylket for å rykke ut når det kan være mistanke om munn- og klovsyke.

Godt tegn Berit Undheim Bergøy undersøkte kvigen også lørdag og gikk deretter ut for å undersøke de andre kyrne på gården.

— Det er et godt tegn at kvigen har reagert positivt på antibiotikaen vi har gitt henne. Det har styrket meg i min oppfatning at kvigen har fått sykdommen tretunge. Det er en ufarlig bakteriesykdom som kan kureres med antibiotika. Men 100 prosent sikker kan vi ennå ikke være, sier Berit Undheim Bergøy til NTB.

Hun inspiserte de andre kyrne på gården for å se etter om noen av dem haltet. Det kunne i tilfelle være forårsaket av blemmer på klovene, noe som kan være tegn på munn- og klovsyke. Men hun fant ingen kyr som haltet. Veterinærene på Finnøy ber bøndene se etter om noen av kyrne halter.

Selv om kvigen Amy klart er på bedringens vei har den fortsatt blemmer på tungen. Det fører til at den ikke kan ta til seg næring. Den får vann gjennom en slange gjennom munnen og halsen.NTB