Sørlandet har i år hatt sin beste juli måned siden 1901, og hele det sønnafjelske Norge har hatt 3-4 grader varmere juli enn normalt.

Værstatistiker Bernt Lie har sommersted på Eigebrekk i Mandal og har følt på kroppen knallsommeren han sitter og oppsummerer. Ved hjelp av prognosene for de tre dagene som gjenstår av juli kan han allerede nå gjøre opp regnestykket.

Varmt!

Og verken på statistikerens papir eller i sørlendingenes sjel er det tvil, juli måned var varm. Rett og slett den varmeste måneden siden 1901. De to Agder-fylkene har hatt varme og sol, og svært, svært lite nedbør.

– Om vi vurderer varme og soltimer sammen, var juli måned hakket bedre i 1955, men det er jo varmen som er viktigst. Ser man noen skyfiller høyt oppe er ikke dagen ødelagt med det, sier Bernt Lie til NTB.

Varmt og tørt

Knallsommer er også betegnelsen på fellesferiemåneden i resten av Sør-Norge, hele Østlandet og Vestlandet, inklusive Møre— og Romsdal. Store deler av Vestlandet har opplevd sin tredje varmeste juli siden 1901, bare overgått av varmen i 2003 og i 1925. Over hele det sønnafjelske har snittemperaturen vært tre-fire grader over det normale.

Og nedbørsstatistikken ligger, med få unntak, på en tredel av det normale. Bergen har akkurat fått litt mer regn enn normalkvoten, 157,1 millimeter nedbør når det gjenstår tre dager av juli. 148 millimeter er det normale. Ellers har sommeren i sør vært uvanlig tørr.

– Mange steder har fått mindre enn 30 prosent av normal nedbør. I Kongsberg, for eksempel, har de bare fått en femdel av det som er vanlig i juli, sier Bernt Lie.

Men i nord...

Trøndelagsfylkene har også hatt det bra i juli, med to-tre grader høyere temperatur enn normalt. Men i nord, derimot...

– Ja, det har vært rimelig begredelig i Nord-Norge, ingen tvil om det. Juli måned i år har nok vært et klassisk eksempel på at når det er fint i sør er det motsatt i nord, sier Lie.

Hittil i juli (28 dager) har Tromsø hatt 28 dager med nedbør. I Glomfjord i Nordland har det kommet 211,7 millimeter nedbør. På Andøya har juli bydd på 22 helt overskyede dager og bare en – 1 – såkalt penværsdag, hvor skydekket skal være betydelig mindre enn halvskyet.

Varmest og kaldest

Hovedtrekkene for Norge i juli 2006 er altså vakkert i sør og trist i nord. Men bak de store trekkene er det også rom for variasjoner, noe en værstatistiker vet å sette pris på.

– Ja, det kaldeste stedet i Norge denne julimåneden har faktisk vært Røros, forteller Bernt Lie.

I bergverksstaden (630 m.o.h.) var det minus 1,9 grader natt til onsdag 19. juli. Det er laveste julitemperatur på de trakter på 31 år. Selv ikke Finnmarksvidda kunne hamle opp med det, for også der har det bare vært en frostnatt i juli, med knapt en minusgrad et par steder natt til fredag 28. juli.

Og høyeste temperatur kan Nesbyen i Hallingdal som så mange ganger før skilte med. 31,8 grader var det der fredag for en uke siden. Men flere har hatt over 30 grader, Drammen kunne notere seg for 31,1 grader den 25. juli, samme dag som Notodden hadde 31,5. Også i hovedstaden har kvikksølvet krøpet over den magiske 30-streken, som er grensen for tropevarme.

Og i fortsettelsen, da?

– Litt jevnere fordeling av godene ser det ut til, nå kommer det sommer og varme også i Nord-Norge, sier Bernt Lie. (©NTB)