• Jeg har stilt Per en del spørsmål jeg ikke har fått svar på, forklarte hans fetter Harald Orderud (48) i Nes herredsrett onsdag formiddag.

ARNE COLLIANDER Frogner

De to fetrene er jevnaldrende, og er vokst opp sammen. Draps-saken har splittet dem.

Etter at drapene hadde funnet sted, fant Harald Orderud grunn til å stille sin fetter Per en del spørsmål.

— Jeg fant det naturlig å stille ham en del spørsmål i forbindelse med drapssaken. Disse har Per aldri klart å svare på, selv om jeg synes det ville være naturlig overfor et familiemedlem, forklarte Harald Orderud.

Mistanken vokste Dermed vokste mistanken om at hans fetter kunne ha noe med trippeldrapet å gjøre.

I retten er hans onkel, avdøde Kristian Orderud, karakterisert i sterke ordelag, som for eksem-pel «drittsekk». Dette rimet dårlig med Harald Orderuds oppfatning av ham.

— Jeg har ikke et vondt ord å si om ham, og har i alle år hatt et helt greit forhold til min onkel, understreket Harald Orderud.

48-åringen var en av de første som kom til drapsstedet. Det var Harald Orderuds far, Hans, som først oppdaget tragedien. Han tilkalte sin sønn. I retten forklarte Harald Orderud hvordan han opplevde de første timene etter at politiet hadde rykket inn i kårboligen ved Orderud gård.

Harald Orderud fikk etter hvert oppdraget med å prøve og finne Per og Veronica Orderud for å fortelle dem hva som var skjedd. Han fant ut at de var på minnestund på Nesbyen, og gav etter hvert et mobilnummer til politiet.

Ville ikke hjem Harald Orderud fikk også selv kontakt med sin fetter Per i Nesbyen.

— Han sa at han ikke hadde det så bra. Jeg tilbød meg å komme til Nesbyen for å hente ham, men han ville ikke. Han ville være hos sine venner der. Det syntes jeg var ganske nedslående. Jeg ville iallfall ha vært sammen med min familie i en slik stund, sa Pers fetter.

— Jeg fortalte ham at vi hadde en minnestund, og han ba meg hilse til de andre.

Veronica hadde regien Han fortalte også om sitt første møte med Per etter drapet.

— Jeg hadde inntrykk av at Ve-ronica styrte det meste av det som skulle sies. Per måtte liksom få godkjennelse fra Veronicas blikk før han sa noe. Jeg ble opprørt over – kall det gjerne regien som var der. Per satt og tvinnet tommeltotter, og var så anspent som jeg aldri før hadde sett ham.

«Noe som ikke stemte» - Han var vel i sorg da, skjøt aktor, Jørn S. Maurud inn?

— Ja, kanskje, men jeg følte med en gang at her er det noe som ikke stemmer. En annen fetter av meg var også med, og vi snakket om Pers opptreden etterpå. Vi følte at han satt med en stor klump i magen som han må få hjelp til å bli kvitt, forklarte Harald Orderud.

— Vi følte at her er det noe som ikke stemmer. Her er det noen vet som mer enn de vil si, resonnerte Harald Orderud etter sitt første møte med Per.

— Det var en ren magefølelse som fortalte meg dette, sa 48-åringen i retten.