Knut Wik Opheim og Mons Lunde ville skaffe seg sommerjobb. Derfor tok de seg en runde på ulike butikker i Sandnes, og leverte fra seg søknader med kontaktinformasjon. Da de kom til Bakeriet i Langgata fikk de et avslag som begge 16-åringene reagerte på, skriver Aftenbladet.

— Noen steder tok de inn søknadene våre, mens andre steder sa de nei av ulike grunner. Vi var forberedt på at vi kunne få avslag også på Bakeriet, men da de sa at vi ikke kunne få jobb fordi de ikke tok inn gutter ble vi veldig overrasket, sier Mons Lunde.

I etterkant føler de seg veldig urettferdig behandlet.

— Vi laget ikke noen scene av det da, men gikk bare ut av butikken. Etterpå ble vi usikre på om det i det hele tatt er lov til ikke å gi oss jobb fordi vi er gutter. Jeg synes det er veldig dårlig, og har snakket både med foreldrene mine og andre som synes dette er helt håpløst, sier Knut Wik Opheim.

- Ansetter kun jenter

Det jobber bare kvinner i bakeriutsalget i Langgata 26 i Sandnes sentrum. Både de fire fast ansatte, samt helge- og sommervikarene er hunkjønn. Slik har det vært i minst 12 år.

— Vi har kun jenter her i butikken. Vi fått beskjed fra ledelsen inne i Oslo om at det skal være slik. Det er flere andre utsalg i kjeden som ansetter gutter, så vi er ikke diskriminerende, men her i Langgata har vi bare jenter. Det har ikke jobbet en eneste gutt her hvert fall siden jeg begynte i 2001, sier butikksjef Adela Duranovic.

- Hvorfor ikke?

— Du må nesten spørre regionsjefen om det. Det er lenge siden vi fikk beskjed om bare å ansette jenter her i Langgata. Jeg har ingenting imot gutter, men unge jenter er nok mer ryddige i jobben enn unge gutter, sier Duranovic til Aftenbladet.

- Gutter er mer barnslige

Regionsjef Ingunn Remøy i Bakeriet Cafédrift AS mener det er lettere å ha unge jenter ansatt framfor unge gutter, men avviser at det er en bevisst ansettelsespolitikk at det ikke tas inn gutter i Bakeriet.

— Vår erfaring er at 16 år gamle gutter er barnsligere enn 16 år gamle jenter, men vi har ikke noe forbud mot å ansette gutter, verken i den butikken eller i resten av vår kjede, sier Remøy.

De to sommerjobb-søkerne er ikke enige med Bakeriet-sjefene.

— Det finnes ingen grunner til at ikke vi kunne gjort en like god jobb som jenter i den butikken, sier Knut Wik Opheim.

Remøy viser til at bakeri-kjeden har mannlige ansatte både i andre butikker, og i ledende stillinger.

— Vi har selvfølgelig ingen retningslinjer mot å ansette gutter. Det ville jo vært diskriminerende, sier Remøy.

Ombudet: - Helt på trynet

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener Bakeriet i Langgata har brutt likestillingsloven. Bedriften har ikke anledning til å avvise guttene på grunn av kjønn, mener Sunniva Ørstavik, likestillings- og diskrimineringsombud.

— Dersom dette stemmer så er det helt på trynet. Det er ikke lov å ansette folk på bakgrunn av kjønn i Norge. I så fall skal det veldig saklige grunner til det, og jeg ser ingenting ved det å jobbe i et bakeri som skal tilsi at man bare kan ansette jenter, sier Ørstavik.

Nå ber hun Knut Wik Opheim og Mons Lunde ta kontakt.

— Jeg oppfordrer guttene til å ta kontakt med oss, slik at vi kan kikke på saken. I første omgang må vi henstille Bakeriet om å endre praksis umiddelbart, for dette er bare tull, sier Ørstavik.