Haien ble tatt opp på Skudesneshavn på Karmøy i ettermiddag, skriver Aftenbladet .

— Jeg vet ikke helt hvilken type hai dette er, sier fiskeren Eilert Eilertsen til NRK.no.

Mellom de mer erfarne fiskerne i Skudesneshavn gikk diskusjonen om Eilertsen har fått en hai av den livsfarlige typen makrellhai i garnet.

Veggpryd på 150 kilo

Haien til Eilertsen er vel to meter lang og veier drøyt 150 kilo.

— Det har blitt en liten turistattraksjon så lenge den ligger på brygga.

— Jeg har sagt at han burde stoppe den ut og henge den i turistinformasjonen, sier turistvert Dag Sandslett til TV 2 Nyhetene.

Verken turistverten eller fikseren har hørt om lignende fangts i området tidligere. Haien ble tatt opp ikke langt fra land.

– Det går mye makrell forbi her. Går den etter den, kan den komme langt inn mot land, sier Sandslett.

Håbrann

Fiskebiolog Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen har sett bildene Aftenbladet.no har lagt ut på nettet. Han er ikke i så veldig stor tvil om haiarten.

— Jeg tror jeg med 99 prosent sikkerhet kan si det er en håbrann. Men det kan også være en makrellhai. For å være helt sikker, må man se på tennene og plassering av en liten ryggfinne nær halen, sier Bjelland til Aftenbladet.no.

Når han er såpass sikker på at haien er en håbrann, skyldes det også at håbrann er langt vanligere i våre farvann enn makrellhaien.

— Det er typisk på denne tiden av året at vi får melding om hai. Som regel er de store haiene vi blir varslet om, håbrann. Makrellhaien er langt sjeldnere hos oss. Håbrann er i samme familie som hvithai og makrellhai, som begge er veldig beryktet, sier Bjelland.

Fisk på menyen

Forskeren forteller at håbrannen er en fiskespiser. Den skal en spesiell forkjærlighet for sild og makrell, begge fiskearter som går i stim.

— Tidligere ble håbrann også kalt sildehai.

— Spiser den badegjester?

— Nei, det finnes ingen rapporter på at håbrann har angrepet folk. Den regnes som ufarlig for mennesker, sier Bjelland.

På den annen side skal håbrann være en delikatesse for folk.

— Tidligere var det kommersiell fangst på håbrann i Norge. Nå regnes den som en sårbar fiskeart. Men dersom noen har fått en håbrann i garnet, regnes ikke det som ulovlig fiske, sier Otte Bjelland til Aftenbladet.no.