Tamta Liparteliani er identifisert som en av de drepte på Utøya.

Torsdag kom meldingen foreldrene til Tamta Liparteliani fryktet mest av alt. Den unge georgiske jenta er blant de som ble drept på Utøya, skutt med to skudd i ryggen.

Mens foreldrene fremdeles er i Norge, bekrefter Georgias viseutenriksminister at Liparteliani er identifisert.

— Våre verste antagelser har dessverre vist seg å være riktige. Liparteliani er identifisert som én av de omkomne på Utøya, sier viseutenriksminister Nino Kalandadze til TV-kanalen Rustavi 2.

Én av to klarte seg

Liparteliani var på Utøya sammen med venninnen Natia Chkhetian. Begge var medlemmer av ungdomspartiet Young Socialists of Georgia og var i Norge for å dele visjoner og diskutere internasjonale problemstillinger.

Natia Chkhetian var leder for partiets avdeling i Kutaisi, Georgias nest største by. Liparteliani ledet den internasjonale avdelingen.

— Jeg og Tamta gikk sammen fra konferansesalen til rommene våre. Deretter gikk jeg på do og da jeg kom tilbake hadde Tamta allerede gått. Da hørte jeg skuddene, forteller Chkhetian til Rustavi 2.

Chkhetian gjemte seg på forskjellige steder før hun ble reddet. Tidligere denne uken kom foreldrene til Liparteliani og en georgisk diplomat til Norge for å følge leteaksjonen.

Fingeravtrykk

I går ble det klart at Liparteliani er en av de identifiserte omkomne. Kalandadze bekrefter at identifiseringsarbeidet har vært krevende.

— Vi har samarbeidet med norske politimyndigheter siden terrorangrepet skjedde, og de har hatt store problemer når det gjelder identifisering. Tirsdag ba de om fingeravtrykk av Liparteliani og vi sendte straks straks biometriske data til våre kolleger. Torsdag ble det bekreftet at Liparteliani var blant de drepte, sier viseutenriksministeren.

Utenriksdepartementet i Georgia sier også at de håper på assistanse fra Norge i transporten av den avdøde til hjemlandet.

Spesielt forhold

De to unge jentene var medlem av ungdomspartiet Young Socialists of Georgia (YSG). Dette er en ungdomsorganisasjon som fokuserer på demokrati, likhet, solidaritet, rettferdig og frihet. Ifølge organisasjonens Facebook-side, har de et spesielt godt forhold til AUF.Allerede søndag ettermiddag kom en representant for YSG til Oslo for å hjelpe sine medlemmer her. Mandag kom representanter fra Georgias ambassade i København til Oslo og tirsdag kom ambassadøren, som avbrøt ferien.

Senest i januar i år hadde AUF en delegasjon i Georgia for å følge det første regionale årsmøtet til YSG. Det ble avholdt i landets sterkeste lokallag i Kutaisi, det samme laget som Liparteliani var medlem av.