DNA-analysene er foretatt ved Universitetet i Innsbrück og viser ifølge Nettavisen at hårfunnene som ble gjort etter Birgitte-drapet i 1995 ikke kan være fra verken fetteren eller Birgitte selv.

— Dette resultatet utelukker fetteren fullstendig som drapsmann og beviser endelig hans uskyld, sier advokatene Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin til Bergens Tidende.

- Glad og lettet

Birgittes fetter ble frikjent for drapet i lagmannsretten, men ble kort tid etter dømt for den samme forbrytelsen sivilrettslig i en erstatningssak anlagt av Birgittes etterlatte. Fetteren oppholder seg for tiden i Frankrike og ble kjent med resultatene gjennom sine advokater i dag.

— Jeg vil ikke glede meg over disse opplysningene før jeg selv har resultatet i hånden, sier den nå 24 år gamle fetteren til Bergens Tidende.

— Men det hadde vært veldig kjekt å fått det bekreftet. Denne saken har vært en stor belastning for meg både psykisk, fysisk og ikke minst økonomisk, sier fetteren.

Klomsæt og Sjødin har jobbet i fire år for at disse analysene skulle bli gjort. Motstanden fra påtalemyndigheten har vært massiv, helt til Kriminalpolitisentralen (KRIPOS) gjennomgikk Birgitte-saken på ny. Da ble det bestemt å sende hårene til nye analyser, utenfor Norge.

- Fikk ikke fetterens DNA

Påtalemyndigheten skjønner ikke opplysningene fra Østerrike.

— Instituttet har så vidt meg bekjent ikke hatt tilgang til fetterens DNA-profil, sier politiadvokat Thor Buberg ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NRK.

— Det eneste analysen forteller, er at det er funnet fem hår som ikke stammer fra Birgitte Tengs. Det vil nå bli aktuelt å ta blodprøver av enkelte personer for å sjekke hvem hårene tilhører, forklarer han.

Buberg hadde hatt tilgang til rapporten fra Østerrike i nesten to døgn da rabalderet brakte løs i går.

— Det har ikke vært vår mening å skjule noe som helst, sier han.

Klomsæt og Sjødin har bedt om å få utlevert rapporten, foreløpig uten positivt svar.

— Vi akter å gå til forhørsretten med kravet dersom ikke politiet gir oss dokumentene før helgen, sier Klomsæt.

Krever millioner

Han og Sjødin er mildt sagt rasende på påtalemyndighetens opptreden så langt i Birgitte-saken.

— Saksbehandlingen har vært en skandale fra ende til annen. En skulle ikke tro noe slikt var mulig i Norge, hvor en vanligvis krever bevis for å stemple noen som drapsmann. Dette er nødt til å få følger for de ansvarlige, sier Sjødin.

I september blir saken prøvd for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Retten skal da ta stilling til om fetteren kunne dømmes sivilrettslig for noe han er strafferettslig frikjent for. Gulating lagmannsrett, som selv har gjort fetteren erstatningspliktig for drapet, har tilkjent ham 475.000 kroner i erstatning for at han var drapsanklaget. Kravet var på flere millioner. Begge erstatningssakene er anket til Høyesterett.

— Nå når vi kan dokumentere hans uskyld, vil erstatningen uansett bli i millionklassen, mener Klomsæt.