Fedme forårsaket av en passiv livsstil og dårlig kosthold er et økende problem. Det fastslår undersøkelse på undersøkelse, og skjermen i de tusen hjem pekes gjerne ut som hovedsyndebukken.

Nå hjelpes folk uten svai på midten til å slanke seg foran nasjonens øyne i dokumentarer og reality-show på flere kanaler. Deltakerne fryder seg over vekttap og lettere livsstil og ønsker å inspirere andre sofapoteter til å ta frem sykkel og hoppetau. Men sunnhets— og slankeviterne tar avstand fra den filmete fettnedbrytingen. Tjukke-Norge er for alvorlig til å bli underholdning, sier de.

Prøver fjernsynet å gjøre bot for kiloene som har samlet seg på norske rumper og lår ved å oppmuntre de dvaske masser i joggedress til å komme seg ut og trimme i solen? Eller er det en dobbelmoralskskummel plan der skjermen tilsynelatende fremmer forbedring, men i virkeligheten fortsetter å forårsake forfall av nasjonens kropper?

Vi har en lang tradisjon når det gjelder å betrakte og le av det unormale. Kropp fascinerer og frastøter, og slankeprogrammene får nok suksess her til lands også. Noe fett får sikkert kjørt seg på grunn av denne typen fjernsyn, men den største mengden er nok den vi kjører i oss når vi ser på.