Ramin-Osmundsen bekrefter overfor VG at Hjort Kraby ble invitert til en privat feiring i hennes hjem da hun ble utnevnt til toppsjef i Utlendingsdirektoratet i 2006.

Ved en annen anledning, for om lag seks år siden var Ramin-Osmundsen gjest i et «stort selskap» hjemme hos Hjort Kraby, opplyser statsråden videre i en e-post til avisen.

Overraskelsesfest

Hun opplyser også at festen hjemme hos henne i 2006 skjedde i regi av hennes mann. Han inviterte en rekke personer Ramin-Osmundsen hadde møtt i ulike sammenhenger, som «naboer, tidligere kollegaer, andre bekjente, til en overraskelsesmottakelse hjemme hos oss. Cirka 60 kom innom i løpet av kvelden, Ida Kraby var en av disse» heter det i e-posten som er sendt via departementets senior kommunikasjonsrådgiver Torstein Rudi.

På spørsmål om eventuell inhabilitet i ansettelsen av barneombud før helgen har Ramin-Osmundsen tidligere uttalt at de to har møtt hverandre i ulike sammenhenger, formelle og uformelle, og at hun vurderer sin egen habilitet som uproblematisk.

Holder tett om nettverk

Statsråden vil ikke si hvilke kvinnelige jurister som er med i nettverket hun og nyutnevnt barneombud Ida Hjort Kraby deltar i.

– Det er ikke hemmelig, men jeg synes ikke det er noe jeg behøver å si noe mer om. Vi er flere jenter som er jurister som er med, og det er ikke alltid de samme som møter opp. Jeg mener derfor det blir meningsløst å navngi enkeltpersoner, sier Ramin-Osmundsen til Aftenposten.

Hun mener dessuten at begrepet «nettverk» er overdrevet. Gruppen har heller ingen leder, og det varierer fra gang til gang hvem som tar initiativ til å møtes, forteller hun.

— Forelå ikke inhabilitet

Departementsråd Harald Nybøen i Barne- og likestillingsdepartementet ble i ansettelsesprosessen gjort oppmerksom på at statsråden og Hjort Kraby kjente hverandre. Begge sa fra om det, sier han, og etter å ha snakket med begge to, var han overbevist om at det ikke forelå inhabilitet.

Men både Frp-formann Siv Jensen og Høyres nestleder Per-Kristian Foss krever redegjørelse fra statsråden. Foss tar saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag, mens Jensen har sendt brev til Ramin-Osmundsen med krav om svar på flere spørsmål rundt ansettelsesprosessen.

Hva mener du om ansettelsen? Si din mening her.

Det nye barneombudet, Advokat Ida Hjort Kraby, ble presentert av barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen under en pressekonferanse fredag.
Cornelius Poppe