Håkonshallen nøyaktig klokken fem på syv i går. Skjold Skoles musikkorps spiller en lystig marsj, mens dørene i den kongelige limousinen smeller opp og ut stiger kongeparet. Så følger de tett på. Bursdagsbarnet Märtha Louise selv, det nye kronprinsparet. Strålende, smilende festkledde. Vinker lett før de forsvinner innover den røde løperen. Så begynner resten av bursdagsgjestene å komme. Mer eller mindre elegante skrider de over ulendt brostein. Alt nydelig, gyllent akkompagnert av bergensk kveldssol.

Krinkelkroken nøyaktig klokken åtte. BTs uformelle ekspertpanel står klar utenfor avishuset. Klar til å studere bildene av de kongelige og gi si sine klare og oppriktige mening om kjolene, frisyrene, smykkene. Sånt hører med når så mange kongelige er samlet på ett brett i Bergen by.

— Jeg har alltid drømt om å få være en del av et sånt ekspertpanel, sier kunstner og oppkledningsmogul Jon Løvøen, alias dj Kavaler, for anledning kledd i lysblå Kavalerdress fra 60-tallet, gulstripet slips og brune Tod's mokasiner. Sammen med ham kommer også stylist Tone Boska og møbeldesigner Andreas Engesvik, for anledningen opphøyet til "ballekspert", etter å ha deltatt i kongelig middag på Akershus under det kongelige bryllup nylig. Og «kongelig hoffleverandør», etter å ha stått bak designen både på Bergen kommunes bursdagsgave til prinsessen, en knallrød skumplastsofa, og regjeringens gave til kronprinsparet i forbindelse med bryllupet, et cd-skap, laget sammen med designgruppen "Norway Says".

Vi setter oss til pc'en og så begynner bildene å tikke inn. Og den nøyaktige granskingen begynner:

Om Märtha Louise:

— Kjolen gjenspeiler mitt liv, forklarte prinsessen selv om kreasjonen hun hadde på seg i Håkonshallen. Stramt liv i turkis og et hvitt skjørt med masse påsydde detaljer. Alt fra sekseren til Ari Behn, yndlingshesten, et stort glitrende 30-tall, en lastebil fordi prinsessen kan kjøre lastebil, en tomat, fordi hun pleide å rødme, en gris, fordi hun er født i grisens tegn, og påskrifter som "carpe diem", "fysio" og "jomfruen" hadde designer Wenche Lyche klart å få sydd på skjørtet.

— Et spetakkel av en kjole, utbryter Andreas Engesvik.

— Ser ut som en blanding av 30-årsdag og utdrikkingslag, mener Løvøen.

— Jeg hadde ventet meg mer av prinsessen etter den fabelaktige entreen hun gjorde i kronprinsbryllupet, konkluderer Boska.

— Det kunne til nød gått an hvis skjørtet hadde vært mørkere, at vi ikke hadde sett detaljene før vi sto kloss innpå. Dette ble for skrikende, er de tre enige om.

Om dronning Sonja: - Fargene i dette antrekket er helt fantastiske, sier stylisten i panelet og studerer dronning Sonjas brune silkeskjørt og lilla liv.

— Ja, vi ser en litt sensommerlig fargeholdning, sier Engesvik.

— Men hun ser utrolig stor ut, det virker litt "stakkaktig" hele skjørtet, legger han til.

— Men veldig dronning da, påpeker Løvøen.

— Dronning Sonja er veldig flink med smykker. Det skal hun i hvert fall ha, sier Boska.

— Ja, se på dette. Det er helt nydelig, sier Engesvik og bøyer seg helt frem for å ta det store halssmykket nærmere i øyesyn.

— Også har hun så godt humør, det må vi ikke glemme, legger han til.

Om kronprinsesse Mette-Marit:

— Det livet ser ut som pappmache rundt en ballong, der noen har stukket hull på ballongen, sier Jon Løvøen.

— Hun er for hengslete, fyller ikke livet nok ut, mener stylisten.

— Men skoene er nydelige da. Se så elegant, sier Engesvik og peker på de spisse, brune brokadeskoene.

— Det er veldig gjennomført da. Det er de enige om.

Om kronprinsesse Victoria:

— Traust, som alltid, utbryter Tone Boska. Men Andreas Engesvik er ikke helt enig:

— Svenskene har bare en helt annen selvtillit, sukker han.

— Dette er suverent og enkelt, sier Løvøen, når han ser kronprinsesse Victorias figurnære brune kjole, med stroppeermer.

— Men hun er jo så pen i seg selv, at hun nesten ikke trenger å ha noe på seg, mener Andreas.

Om prinsesse Astrid fru Ferner:

— Oj, så flott hun var da, sier Løvøen, som faktisk har tenkt å kalle opp tresjekten sin etter akkurat prinsesse Astrid fru Ferner.

— Å, ja, hun er favoritten.

— Men i dag ser det nesten ut som om hun går på hjul, må han medgi.

Likevel er panelet enige om at fru Ferner har sikker smak, der de ser henne skride over brosteinen i beige silkekjole med fotsid oransje jakke med trykk i sølv og gull.

— Hun kler seg jevnt over bra, altså, sier Engesvik.

— Men sånn blir det når man har kunnet kle seg dyrt i 50 år. God smak kan faktisk læres, konkluderer han.

Om byrådsleder Anne Grethe Strøm-Erichsen:

— Huff, da. Også Anne-Grethe, som egentlig er en så flott dame, sier Jon Løvøen om byrådslederen, for anledningen i knalloransje kreasjon designet av Anne Lise Tollefsen, og lilla sjal over skuldrene.

— Er ikke det samme skjørtet Herborg Kråkevik hadde på seg på middagen på Akershus, da? undres Andreas og går litt nærmere skjermen for å studere antrekket litt nærmere.

— Det hadde i hvert fall vært mye bedre om hun hadde tatt på seg et litt kraftigere halssmykke, mener både Tone og Andreas.

— Det nytter ikke med et tynt lite gullsmykke til et såpass prangende kjole. - Noen kraftige perler hadde gjort seg, er konklusjonen.

SVENSK SELVTILLIT: Traust kledd, men så lekker at hun nesten ikke trenger å ha noe på seg, mener ekspertene om svenskenes kronprinsesse Victoria.
FOTO: KNUT STRAND
FAVORITT: Her er ekspertpanelets favoritt – prinsesse Astrid fru Ferner, med 50 års øvelse i å kle seg dyrt.
FOTO: KNUT STRAND
DELTE MENINGER: BTs ekspertpanel er ikke overbegeistret for kjolene til kongehusets kvinnelige medlemmer.