Hells Angels avdeling Oslo anslår selv at det kommer minst 500 gjester til arrangementet i klubbhuset i Strømsveien 222 på Alnabru i Oslo.

Politioverbetjent Knut Lutro ved Oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet sier de har tatt høyde for dette, og at det kan bli aktuelt å gripe inn overfor arrangementet, melder Aftenposten.

Hevder de ikke trenger tillatelse

  • Næringsetaten i Oslo kommune varslet torsdag denne uken politiet om at HA ikke har søkt om skjenkebevilling.
  • Men MC-klubben sendte for nesten en måned siden brev til kommunen, der de hevder at det ikke er nødvendig med skjenkebevilling. Det skjedde med advokatbistand. — Vi må vurdere om dette er et arrangement som krever skjenkebevilling, og om det er nødvendig å gripe inn, sier Lutro, som ikke kan si noe sikkert om dette før festen er i gang,

— Hva hvis gjestene får gratis alkohol eller at de nyter medbrakt?

— Vi må se på hva som er nødvendig for holde seg innenfor lovens rammer, sier Knut Lutro til Aftenposten.no.

Han bemerker at arrangørene selvfølgelig er blitt pålagt å innhente de nødvendige tillatelser.

Dilemma for politiet

Overfor Aftenposten.no påpeker flere kilder dette som et dilemma for politiet.

Konsekvensen av å stoppe arrangementet vil bli at 500 HA-medlemmer og sympatisører blir sendt på byen, noe som kan bli en langt vanskeligere oppgave for politimannskapene som er satt til å passe på arrangementet.

Europamøte med politisjekk

Fredag hadde 80 europeiske presidenter og andre sentrale lederskikkelser i MC-gjengen HA møte på Helsfyr hotell i Oslo.

Samtlige deltagere ble id-kontrollert i et innsjekkingstelt utenfor hotellet. Alt gikk rolig for seg, men for politiet er det viktig å registrere hvem som er i ledersjiktet i MC-gjengen i Europa.

— Stemningen var god. HA var på forhånd orientert om at vi ville foreta denne id-kontrollen, som vi ser som verdifull i vårt etterretningsarbeid, sier politioverbetjent Knut Lutro.

Stort politioppbud før festen

Også utenfor klubbhuset på Alnabru lørdag kveld blir det full ID-sjekk av alle som skal delta på festen. Det har også Oslopolitiet sørget for å avtale med HA-avdelingen.

Tre europeiske HA-medlemmer ble stoppet på Gardermoen på vei til arrangementet, og bortvist.

Knut Lutro forteller at de tre, en islending, en franskmann og en engelskmann, ble sendt ut av landet.

Alle øvrige utenlandske HA-medlemmer har så langt sluppet gjennom toll- og politikontrollen.

Oslopolitiet mener trusselnivået er vurdert som lavt.

– Hvorfor da bortvise deltagerne fra landet?

— Det må Romerike politidistrikt svare på der avgjørelsen er tatt. Men bortvisning knyttes til om en kan frykte at vedkommende vil begå straffbare handlinger, eller vil forstyrre den offentlige fred og orden.

I forbindelse med en HA-fest i Stavanger i vår ble 22 utenlandske HA–folk bortvist.

Og de samme 22 gikk til Oslo byfogd med krav om forhåndsamnesti forut for et nytt arrangement i Stavanger i august. Byfogden avviste dette i en kjennelse.

Det er sendt en klage til UDI om bortvisningen, som inkluderer ytterligere to HA-medlemmer som ble bortvist fra Norge ved arrangementet i august.

Fikk skjenke-ja i Tromsø

I mars i fjor ble MC-klubben Hells Angels erklært uønsket av kommunestyret i Tromsø.

I et vedtak, der bare en representant fra Arbeiderpartiet stemte mot, bestemte kommunestyret at Hells Angels var «uønsket i kommunen» og at «Tromsø kommune vil bekjempe disse med alle lovlige midler».

Derfor reagerte også mange i kommunens ledelse da Hells Angels i august i fjor søkte - og fikk skjenkebevilling under et arrangement i klubbens lokaler.

— Jeg skulle gjerne sett at de ikke hadde tillatelse til å skjenke alkohol i sine lokaler. Kripos omtaler dem som Norges best organiserte kriminelle nettverk, sa Høyres gruppeleder Øyvind Hilmarsen til avisen Nordlys.