Märtha Louise kom sammen med sin mor, dronning Sonja, til Bergen. Med på flyet var også kjæresten Ari Behn og flere av prinsessens beste venner, men de satt langt bak i flyet.

Mens dronningen benyttet anledningen til å lese dagens aviser, sov jubilanten det meste av turen mellom Gardermoen og Flesland.

Kronprinsparet først

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var de første kongelige gjestene som ankom Bergen. De kom med nattog fra Oslo fredag morgen. Kronprinsparet deltok fredag formiddag i utdelingen av priser til unge forskere fra hele Europa. Også dette arrangementet fant sted i Håkonshallen, der festmiddagen for prinsessen holdes lørdag kveld.

Utover ettermiddagen ankom en rekke gjester til feiringen. Blant de kongelige gjestene er tronarvingene kronprins Frederik og kronprinsesse Victoria. Prinsessens gode venninne, prinsesse Alexandra av Berleburg kom med sin ektemann med det spesielle navnet grev Jefferson Friedrich von Pfeil og Klein-Ellguth.

Den mest langveisfarende og eksotiske gjesten er prins Ali av Jordan, som er kong Abdullahs lillebror. Han har for øvrig vært i Bergen tidligere, med sin bror og svigerinne da de var på statsbesøk i Norge i fjor. Den unge jordanske prinsen er også en god venn av jubilanten Märtha Louise, de har møtt hverandre ved en rekke kongelige jubileer rundt i Europa.

Mens kongefamilien bor i Bergens kongeresidens Gamlehaugen, er alle gjestene innlosjert på SAS-hotellet på Bryggen.

Privat fest

Festlighetene rundt prinsessens 30-årsdag starter fredag kveld med en privat middag i Galleri Nygaten i Bergen sentrum. Denne festen regnes som så privat at verken gjesteliste eller meny er tilgjengelig. Den planlagte dansen etter middagen er kansellert på grunn av tragedien i USA, men taler, sang og annen underholdning er neppe droppet av den grunn.

Lørdag er det et omfattende program for prinsessens og hennes rundt 100 gjester. Dagen starter med båttur til Ole Bulls Lysøen, der det blir underholdning i ord og toner og lunsj.

Deretter skal jubilanten vise sine gjester Bergens berømte Fisketorg og Bryggen. Og blir været som fredag, blir de neppe alene på Fisketorget denne lørdagen.

Fødselsdagen avsluttes med festmiddag i Håkonshallen lørdag kveld.