(Skriv et innlegg nederst på siden)

Feriepengene brukes til ferie og hygge

I år får rundt 2,6 millioner nordmenn i snitt 26.000 kroner hver i feriepenger. Ikke overraskende bruker de fleste pengene på ferie, shopping og hygge.

Norske arbeidstakere får i snitt rundt ni prosent mer i feriepenger i år enn i fjor. Det viser tall fra CreditInform. Og neste år blir det en ytterligere økning for en drøy million nordmenn.

— Mange kan glede seg over en økning i feriepengeutbetalingen som følge av innføringen av flere feriedager, sier sjefanalytiker Tore Widding i CreditInform til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. I tillegg er det også flere arbeidstakere i år enn i fjor.

Spesialist på kjøps-psykologi, Hans Mathias Thjømøe ved Handelshøyskolen BI, tror mange ser på feriepenger som en ekstra gevinst som kommer på toppen av den vanlige lønnen.

— Vi har en tendens til å betrakte pengene våre som A-penger og B-penger. Penger som kommer på andre måter en normale lønninger blir en slags lotterigevinst. Da kjøper vi ting vi ellers ikke har råd til, for eksempel ferier eller ny hytte-TV, sier Thjømøe, som er både psykolog og siviløkonom.

Feriepengene blir ikke minst brukt til pakketurer, der Hellas og Spania er svært populære reisemål om sommeren. Også handelsnæringen merker at folk får mer å rette å rutte med.

Elkjøp omsetter for tre ganger så mye i juni som i mai, mens Vinmonopolet også har høysesong i juni og juli. Salget i de to månedene utgjør nær 18 prosent av den totale årsomsetningen.

NTB

Hva skal du bruke feriepengene til? Skriv et innlegg her, og se hva andre BT-lesere brukere pengene til

FERIEDRØMMEN? Noen forståsegpåere har funnet ut at folk flest bruker feriepengene til nettopp ferie. Kanskje har noen tenkt seg hit, til solnedgangen i Santa Monica i California, USA. (ARKIVFOTO: KIM D. JOHNSON, AP/SCANPIX)