REIDUN J. SAMUELSEN

Nå ber Kripos foreldre være varsomme med å legge ut bilder av barna sine på internett.

— Vi kommer stadig over gamle overgrepsbilder som er manipulert av dem som står bak pedofile betalingssider. Deler av interiøret kan være digitalt fjernet, og det er lagt inn nye ansikter på barnekroppene som utsettes for overgrep. Alt for å møte markedets etterspørsel, sier politioverbetjent i Kripos, John Ståle Stamnes.

— Hvor henter de barneansiktene fra?

— De kan hentes fra hjemmesider, tilgjengelige nettalbum, hvor som helst på internett, sier Stamnes.

Det at pedofile manipulerer overgrepsbilder, er ikke nytt. Men dagens digitale teknikk har gjort det langt enklere å få gode resultater, og billedomfanget er enormt, sier han.

Norske navn

Kripos kommer også over helt vanlige familie- og feriebilder, som ikke er manipulert men lagt side om side med overgrepsbilder.

— Det kan være et bilde av en bestefar med et barnebarn på fanget. Neste bilde i serien viser voldtekt av en barnekropp. Du ser ikke ansiktet verken på barn eller overgriper, men teksten som legges på, forteller at det fortsatt dreier seg om bestefar og barnebarnet. Slik får de som står bak nettsiden fortalt en historie, sier han.

Stamnes har også sett familiebilder hvor overgriper har manipulert inn seg selv. Et slikt bilde har fått tittelen «incestfamilien».

— Har du kommet over bilder som stammer fra norske familier?

— Vi har ikke fått fastslått hvor bildene stammer fra, men vi har tatt beslag i pedofile nettsteder hvor barna som er manipulert inn er gitt norske navn, sier Stamnes.

Lavoppløselige bilder

Han vil ikke be folk la være å bruke internett til å vise frem bilder, men har et krystallklart råd.

— Legg dem ut med en så lav oppløsning som mulig. Når folk begynner å tulle med bilder som har lav oppløsning, blir ikke resultatet bra. Derfor velger de heller noen bilder med god oppløsning, det er nok å ta av, sier Stamnes.

De siste årene har pedofile fått en ny kilde å hente bilder og film fra. Det blir flere og flere webkameraer i norske barnerom, og det enkelte barn gjør ting som å kle av seg foran kameraene.

— De enorme mengder egenproduserte overgrepsfilmer vi kommer over i beslag er et problem som blir diskutert i internasjonale fora, sier Stamnes.

Filmene blir tatt opp med mobilkameraer og webkameraer. Noen av filmene blir til ved at voksne mennesker overtaler barna til å kle av seg foran kamera, såkalt grooming. Andre blir til ved at tenåringsjenter frivillig stripper foran kamera.

— Det som skjer foran kamera, tas opp. Og er det først lagt ut på internett, så blir det der. Barn og ungdom kjenner til farene, men de gjør det likevel. Vi kan heller ikke forlange at barn skal ta innover seg at handlingen kan føre til at de blir gjengangere resten av livet for voksne som tenner på barn, sier John Ståle Stamnes.

Aftenposten/Bergens Tidende