Kristiansand tingrett avgjorde i ettermiddag at det er skjellig grunn til å mistenke travkjendis Atle Hamre for utpressing. Han er derfor varetektsfengslet i fire uker. To av dem må han tilbringe i full isolasjon.

Samtidig har Det norske travselskap besluttet å midlertidig inndra Hamres lisens. Kusken er ifølge en pressemelding fra travselskapet suspendert til inntil domskomiteen i selskapet har behandlet saken.

Suspensjonen betyr at Hamres kjøre— og trenerlisens inndras, og at han ikke får drive med trening på selskapets baner.

- Kan være ferdig i sporten

Dersom Hamre er innblandet i Wilhelmsen-saken og dømmes, er han etter all sannsynlighet ferdig i norsk travsport for godt, mener styreformannen i Det Norske Travselskap (DNT), Per Tronstad.

– Jeg vil si at Hamre har gjort det svært vanskelig for seg selv med tanke på en framtid som travkusk om han er innblandet i dette. Travsporten tar klar avstand fra slike handlinger det her er snakk om. Jeg hadde håp om at Hamre ville forvalte den sjansen han fikk på en bedre måte, sier Tronstad til NTB.

Det er bare ni måneder siden Hamre avsluttet soningen av en lang dom for utpressing mot skipsreder Thor Christensen.

Utpressing

Hamre er siktet for fullbyrdet utpressing på 0,5 millioner kroner, og forsøk på utpressing av 2,5 millioner. Det skal skal dreie seg om både kontanter og en bankremisse.

Hamre møtte ikke selv da Kristiansand tingrett skulle ta stilling til fengslingsspørsmålet.

— Min klient er innlagt på sykehus med mageproblemer, sier advokat Jonny Sveen til bt.no.

Se video-intervju med Hamres forsvarer

Hamre motsetter seg fengslingen og innrømmer ikke straffskyld.

— Han stiller seg helt uforstående til alle påstandene politiet har fremmet. Bevisene mot Hamre er av en slik karakter at de i høyeste grad kan bestrides, sier Sveen, som mener at Hamre er trukket inn i saken fordi han er et lett offer, sier advokat Sveen.

Torpedo

Politiets teori skal være at Atle Hamre sendte en beryktet torpedo til Kristiansand for å skvise penger ut av millionæren Trond Willy Wilhelmsen (51).

Torpedoen i 30-årene er ifølge VG fra før siktet for å ha hjulpet terrorsiktede Arfan Qadeer Bhatti med å skaffe AG3 automatvåpen. Fengslingsmøtet for den angivelige torpedoen startet i ettermiddag bak lukkede dører.

Mannen skal være hyret inn for å skremme vettet av hesteeier Wilhelmsen.

— Dette er ingen lett sak, sier Trond Wilhelmsen til BT

Hesteeieren bekrefter imidlertid det ikke var Atle Hamre han anmeldte, da han gikk til politiet for å fortelle at han hadde blitt presset til å gi fra seg en halv million kroner 15. mars i år.

Etter hva BT får opplyst, skal Atle Hamre først i løpet av politiets etterforskning ha blitt utpekt som mannen som sto bak utpressingen. Selv mener Hamre han er utsatt for et komplott.

— Det er tydelig at noen har snakket ham inn i denne saken. Det er noen som vet det er lett å utnytte hans sårbare posisjon, etter dommen han fikk for utpressing i 2002, sier advokat Sveen.

Kusket Wilhelmsens hest

Hamre og Wilhelmsen kjenner hverandre fra travmiljøet.

18. mars og 23. mars i år - etter at utpressingen skal ha skjedd - kusket Atle Hamre Wilhelmsens hest «Hall of Face» på Sørlandets Travpark. Resultatet ble to annenplasser og 10.000 kroner i pengepremier. Han kusket også den samme hesten to ganger i fjor.

Hamre og en medsiktet ble i går transportert fra Sandefjord til Kristiansand, og blir trolig fremstilt for varetektsfengsling i dag.

Totalt er syv personer siktet for utpressing av Wilhelmsen. Fem ble i går løslatt etter å ha blitt avhørt.

— Den foreløpige siktelsen gjelder gjennomført utpressing av en halv million kroner. I tillegg vurderer vi å sikte dem for forsøk på utpressing av et beløp i millionklassen, sier politiinspektør Andreas Grønås i Agder politidistrikt.

Han sier utpressingen ble anmeldt kort tid etter at hendelsen skal ha skjedd, men er ellers svært tilbakeholden med opplysninger.

- Var ikke i Kristiansand

— Jeg ønsker ikke å kommentere hvilke opplysninger vi har om motiv eller bakgrunnen for utpressingen, sier Grønås.

I avhør i går avviste Hamre fullstendig å ha deltatt i noen utpressing av Wilhelmsen.

— Etter hva jeg forstår, var ikke Atle Hamre i Kristiansand den dagen, sier advokat Johnny Sveen.

Ole Petter Drevland, forsvareren til den andre siktede som i dag kan bli fremstilt for fengsling, hadde i går kveld ikke fått sakspapirene. Han ønsket derfor ikke å kommentere siktelsen.

Flere av de syv siktede er en del av travmiljøet. Med unntak av en Oslo-mann, skal alle ha tilknytning til Sandefjord-området, ifølge politiet.

Eier 12 travhester

Ifølge bladet Trav og Gallopp-Nytt eier Trond Wilhelmsen (51) 12 travhester i Norge, USA og Sverige. Hestene har kjørt inn millioner av kroner i premiepenger.

Mesteparten av inntektene hans skal likevel komme fra investeringer i eiendomsmarkedet. I 2005 var likningsinntekten hans 11,3 millioner kroner.

51-åringen er blant annet hovedeier i selskapet Realia Utvikling AS. Dette selskapet har de siste tre årene gått med mer enn 33 millioner kroner i overskudd før skatt.

Ifølge Fædrelandsvennen står Wilhelmsen bak en rekke utbyggingsprosjekter i Kristiansand.

SIKTET PÅ NY: Bergenskusken Atle Hamre er siktet for utpressing av 500.000 kroner, men hevder selv han er utsatt for et komplott. Det er tydelig at noen har snakket ham inn i denne saken, sier advokat Johnny Sveen. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND
Håvard Bjelland (arkiv)