De to første ukene er i full isolasjon, de to neste med brev— og besøksforbud. Dokumentene i saken er i tillegg klausulert i to uker, så de siktede får ikke innsyn i dem i denne perioden, ifølge politiadvokat Sjak R. Haaheim.

De to varetektsfengslede er henholdsvis 27 og 25 år. Sammen med to menn som er fortsatt er etterlyst, er de politiets hovedmistenkte etter skytedramaet. De to etterlyste var fredag ettermiddag fortsatt på frifot. De skal være henholdsvis bror og tvillingbror til de pågrepne.

Bare én av de to varetektsfengslede hadde forklart seg for politiet da de ble framstilt i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

– En av de siktede har ikke ønsket å la seg avhøre av politiet, sier politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo politidistrikt til NTB.

De to varetektsfengslede er siktet for drapsforsøk, men politiadvokat Sjak R. Haaheim sier til NTB at siktelsen fortløpende er under vurdering og kan bli endret.

Lukket for pressen

Politihelikopter og store politistyrker ble satt inn i aksjonen som natt til torsdag førte til pågripelse av to personer i Skjeberg i Østfold..

De to er medlemmer av den såkalte B-gjengen, og politiet mener de to var på flukt til Sverige da de ble tatt klokken 1.40 natt til torsdag.

Fengslingsmøtet fredag ble lukket for pressen. Dokumentene i saken er klausulert, og forsvarerne til de to siktede ønsket ikke å uttale seg om saken til pressen.

Advokat Vidar Lind Iversen, som forsvarer 27-åringen, bekrefter overfor NTB at hans klient er avhørt av politiet. Han ønsker ikke å fortelle hva klienten har sagt i avhør, utover at han «ikke erkjenner straffskyld».

Advokat Henning Wikborg er forsvarer for 25-åringen.

Ønsker kontakt

Politiinspektør Terje Kristiansen sier politiet er interessert i å komme i kontakt med publikum som befant seg på Aker Brygge under skytingen søndag, dersom de har tatt bilder eller video av dramaet.

I tillegg til de to pågrepne hovedmistenkte befant det seg ytterligere to personer i bilen da politiet slo til. De to er siktet for å ha bistått de to hovedmistenktes forsøk på å rømme til utlandet. De to skal avhøres fredag og vurderes framstilt for varetektsfengsling lørdag, sier politiinspektør Terje Kristiansen til NTB.

De to hovedmistenkte satte seg til motverge da politiet slo til mot fluktbilen natt til torsdag. De låste dørene og nektet å gå ut av bilen da de ble stanset av politiet. Politiet måtte knuse bilrutene før de ga etter for politiets overmakt. De pågrepne var ikke bevæpnet, og politiet har heller ikke funnet våpen i bilen.

Penger og andres pass

Derimot fant politiet et større pengebeløp og to pass som ikke tilhørte de to hovedmistenkte.

– Dette er bakgrunnen for at vi regner det som mest sannsynlig at de var på vei ut av landet for å unndra seg straffeforfølgelse, sier politiadvokat Haaheim til NTB.

Han sier politiet er nødt til å holde kortene tett til brystet, blant annet fordi to av de hovedmistenkte fortsatt er på frifot. Haaheim vil ikke røpe om politiet nå leter etter de to i utlandet.

– Det jeg kan si, er at de vil bli tatt. Deres dager i frihet er talte, sier politiadvokat Haaheim.

Holm, Morten