Soppsesongen er begynt, men stadig færre av soppene kan puttes i kurven og spises.

— Det pågår fortsatt kartlegging av sopp, og listen over de spiselige blir stadig kortere, sier Thyra Solem, botaniker ved Vitenskapsmuseet på NTNU, til nettstedet forskning.no.

Rødskrubb er den siste som er tatt bort fra listen over de sikre soppene. Grunnen er at folk er blitt syke av rødskrubben, muligens en allergisk reaksjon.

Disse er tilbake som sikre:

  • Kantarell
  • Matblekksopp
  • Lys piggsopp
  • Fåresopp
  • Matriske

Noen av artene som tidligere har vært vurdert som spiselige, er nå plassert i kategorien «dødelig».

— For eksempel har riddermusserong forsvunnet fra spiseliglisten, etter at det ble registrert dødsfall i Sør-Europa etter stort inntak, sier Solem til forskning.no.

Et godt råd er å benytte seg av soppkontrollen som finnes flere steder nå om høsten. Et annet råd er å ikke spise sopp som du ikke er 100 prosent sikker på.

Selv om matblekksoppen er på den sikre listen, mener Solem folk likevel bør tenke seg godt om før de spiser alle typer sopp som vokser i nærheten av vei og eksos.

— Sopp er opphopningsorganismer, sier Solem.