_LAILA TORVANGER

CAMILLA THORSNES_

Du får mer energi av å være i aktivitet. Når du trener, skiller kroppen ut endorfin, hjernens egen «lykkepille». Det er dette hormonet som gir deg den gode følelsen av oppstemthet, økt energi og velvære etter trening. Denne effekten skal ikke undervurderes, særlig ikke i den våte mørketiden vi nå er inne i.

Husk — de første øktene kan ofte være tunge, men ha litt tålmodighet, og du vil merke at energien bli større og at du stadig klarer mer.

Her er fem generelle tips som vi vet har hjulpet mange i gang:

1) BESTEM DEG OG SETT AV TID: Sett av fast tid! Faste dager og faste tider gjør treningen lettere å gjennomføre. Informer gjerne venner og familie om disse tidspunktene. Dette forplikter, og samtidig vil omgivelsene respektere tiden du har satt av.

Har arbeidsplassen din et treningstilbud? I så fall: Trener du i forbindelse med jobben,enten før, under eller etter, bruker du tiden bedre i en travel hverdag med ulike «klemmer».

2) SETT DEG MÅL: Målene dine bør være realistiske og oppnåelige, langsiktige og kortsiktige. Begynn i det små, for eksempel en til to økter i uken, øk heller mengden etter hvert som formen blir bedre. Du kan gjerne unne deg en belønning når målene er oppnådd. Vår erfaring er at mange finner ekstra motivasjon ved å drive loggføring av treningen. Det finnes flere nettsider med forslag til hvordan dette kan gjøres på en enkel måte.

3) FINN AKTIVITETER DU LIKER: Kjekke aktiviteter gjør treningen mer lystbetont. Gjør du noe du synes er gøy, glemmer du fort at du trener. Organisert eller ikke, ute eller inne spiller mindre rolle. Vi vil likevel oppfordre til turer i naturen - den milde vinteren byr på mange flotte, friske opplevelser. (Ta gjerne kontakt med det lokale turlaget for aktuelle turtips.)

4) TREN SAMMEN MED NOEN: Dette forplikter og gjør det vanskeligere å avlyse treningen. Samtidig er det en fin måte å ha sosialt samvær på.

Å trene sammen med noen gjør treningen morsommere og mindre krevende!

5) BRUK HJELPEMIDLER SOM MOTIVASJON: I det siste er det blitt populært å bruke skritt-teller eller pulsklokke. Kampanjen «Hvert skritt teller» ble arrangert av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) i fjor, der de anbefalte folk å gå 10.000 skritt pr. dag for å få helsegevinst. Dette er i samråd med det Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler. Synes du dette høres mye ut, gi ikke opp. All aktivitet er bedre enn ingen.

JAN LILLEBØ