Natt til søndag 25. oktober i fjor fikk bergenseren Ole Martin Kristensen ti slag mot hodet på Tordenskjold pub i Stavern. Han døde senere av skadene.

27 år gamle Kristensen jobbet i Redningsselskapet, og var i Stavern i forbindelse med kurs på Redningsselskapets øvingssenter.

Fredag ble den nå 21 år gamle gjerningsmannen dømt i Larvik tingrett. Han erklærte seg skyldig i legemsbeskadigelse med døden til følge. Dommen på fem års fengsel er i tråd med aktors påstand.

«Frekk i munnen»

Flere vitner forklarte i retten at det var dårlig stemning mellom Kristensen og flere andre på utestedet i forkant av de dødelige slagene.

Et vitne forklarte at hun oppfattet Kristensen som full og litt frekk i munnen. Da den dømte 21-åringen og en kamerat var ute for å røyke, var det kameraten som var mest opphisset over situasjonen, mens 21-åringen prøvde å roe ham ned.

Da 21-åringen kom inn på puben igjen, satte han seg på et annet bord. Etter en stund vinket Kristensen ham til seg, og en overvåkingsvideo fra puben viser at Kristensen bøyer seg frem og hvisker noe til ham. Deretter slo 21-åringen ham ti ganger i hodet og halsen.

Overreagerte

Retten har konkludert med at 21-åringen ikke var truet i denne situasjonen, men at han følte seg krenket og sint på grunn av uttalelser Kristensen hadde kommet med.

Reaksjonen sto imidlertid ikke på noen måte i forhold til provokasjonen, etter tingrettens mening.

«Slagene kom nærmest eksplosivt, med stor styrke og intensitet, og stoppet først da tiltalte fysisk ble fjernet», heter det i dommen.

«En tragedie»

Retten omtaler voldshandlingen som hensynsløs og brutal, med det resultat at et ungt menneskeliv er gått tapt. Dette er ifølge retten en stor tragedie for den fornærmedes familie, som har mistet en sønn og en bror.

Tingretten har ikke funnet noen formildende omstendigheter i handlingsforløpet, men har likevel lagt noe vekt på Kristensens opptreden den aktuelle kvelden.

Dommen på fem års fengsel kommer etter en samlet vurdering og under noe tvil.

Redusert erstatning

I tillegg må han betale 150.000 kroner i oppreisning til Kristensens foreldre. Dette er 50.000 kroner lavere enn foreldrene ba om.

Han slipper imidlertid å betale hele regresskravet på drøyt en million kroner til If Skadeforsikring. På grunn av mannens vanskelige økonomiske situasjon reduseres dette kravet til 510.000. Det fører ikke til redusert erstatning for de etterlatte.

Dommen omfatter også flere tilfeller av hasjbruk, samt oppbevaring av et parti cannabis.