En 26— og en 39-åring er i lagmannsretten begge dømt til fengsel i fem år for voldtekt av kvinne etter tur på byggeplass i Sandnes sentrum, skriver Aftenbladet.no.

"Det fremgår av vitneforklaringer fra andre personer som befant seg i bygningens andre etasje, at de tiltalte oppholdt seg sammen i etasjen hvor overgrepene fant sted, og hvor også NN (en kamerat av mennene, red.anm.) forstås å ha vært til stede. Det kan derfor ikke være tvilsomt at de begge visste om hva den annen foretok seg og at de ventet på tur for å komme til. De må således anses i noen grad å ha samvirket på det vis at de styrket hverandres forsett med hensyn til å forgripe seg på fornærmede. Disse forhold må tillegges vekt i skjerpende retning" , heter det i dommen fra Gulating lagmannsrett.

Økt straff

De kameratene på 26 og 39 år ble i tingretten begge og tre måneder for voldtekt av en 39 år gammel kvinne i et sentrumslokale under oppussing i Sandnes natt til 29. juni i fjor. skriver aftenbladet.

Lagmannsretten har nå skjerpet straffen for de to kameratene.

Frivillig sex

Etter en lang dag og kveld på byen, ble kvinnen frivillig med hjem til en kamerat av de to tiltalte. Etter først frivillig sex med ham hun ble med hjemover, skal hun ha blitt voldtatt etter tur av andre menn. I retten husket hun lite av selve overgrepene, men peker på 26-åringen som den første av gjerningsmennene.

— Kem e du?! Gå vekk! fortalte kvinnen i tingretten at hun sa før hun skal ha blitt overrasket, overmannet og fikk det hun betegner som «blackout».

Bodde over åstedet

Kvinnen fikk etter voldtektene hjelp til å ta kontakt med politiet og de to tiltalte ble sammen med fire andre litauere pågrepet senere samme natt. Da hadde kvinnen pekt ut åstedet for de anmeldte voldtektene i etasjen under mennenes bolig i Sandnes sentrum.

Samtlige av mennene nektet straffskyld for voldtekt, men ble alle varetektsfengslet i fjor sommer.

Etter hvert ble voldtektssiktelsen mot to av kameratene frafalt etter bevisets stilling. De to ble løslatt.

DNA

39-åringen nektet i de første politiavhørene for å ha hatt sex med kvinnen, noe som sto i strid med forklaringen fra en da medsiktet 23-åring. 39-åringen har senere endret sin forklaring og har innrømmet seksuell kontakt med kvinnen, men mener dette var frivillig fra hennes side.

Også den medtiltalte 26-åringen har hele tiden nektet for voldtekt, men har senere innrømmet sex med fornærmede.

På kvinnens tøy fant politiet DNA-materiale fra 26-åringen. På 39-åringens tøy ble det både funnet DNA fra fornærmede og den medtiltalte kameraten.

Skjerpende

Lagmannsretten mener de to mennene utnyttet kvinnens beruselse og hjelpeløshet.

"Det skal bemerkes at fornærmede satte seg i en risikofylt situasjon som beskrevet ovenfor, ved at hun i beruset tilstand og midt på natten slo følge med en ukjent mann til et ukjent sted for å ha samleie. Det skal likevel vektlegges som en skjerpende omstendighet at de tiltalte utnyttet hennes hjelpeløshet ved å forgripe seg på henne", heter det i lagmannsrettens dom.

De to kameratene er også dømt til å betale kvinnen 100.000 kroner hver i oppreisningserstatning.