ARILD M. JONASSEN

HANS O. TORGERSEN

— Man blir vel litt sløv etter lang tid på flukt, sier en kilde, og påpeker at de har kommet stadig nærmere Toska de siste dagene.

Toska reiste fra land til land, fra sted til sted, rundt Middelhavet. Han skal ha vært innom Rhodos, Sør-Spania og Kanariøyene.

Han brukte nettcafeer og anonyme postbokser på nettet til å kommunisere med kriminelle venner.

Uten dramatikk

Gang på gang skal spanere ha vært i hælene på ham og sporet opp internettcafeene han brukte, men rakk ikke frem i tide. Den siste tiden utvekslet Toska elektroniske brev med noen i Storbritannia, og politiet fulgte kommunikasjonen.

I går var spanerne og tjenestemenn fra spansk politi, Guardia Civil, et skritt foran ham på jernbanestasjonen i Malaga.

Toska skulle trolig flytte til et nytt sted da han ble tatt. Pågripelsen skjedde ifølge Aftenpostens kilder uten dramatikk. Han var ubevæpnet og ga seg frivillig. Etter ett år på flukt innså han at spillet var over.

— Politiet har informert meg om pågripelsen og lovet å etablere kontakt mellom Toska og meg. Jeg vil anta at min klient vil godta utlevering. Norge har jo utleveringsavtale med Spania og det vil uansett være et tidsspørsmål før han blir utlevert, sier Toskas advokat, Christine Hamborgstrøm.

Tatt på ett årsdagen

Pågripelsen skjedde mens minnemarkeringene etter Nokas-ranet pågikk i Stavanger. I nøyaktig ett år hadde Toska vært på flukt, etter det skjebnesvangre ranet. Det skulle være det største kuppet noensinne.

I stedet tok en av ranerne livet av politimannen Arne Sigve Klungland (56). Det utløste den største menneskejakten i norsk historie. Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet fikk jobben med å finne de hovedmistenkte. Dette er den eneste politienhet i Norge som har ressurser nok til en så omfattende operasjon.

Overfor Aftenposten beskriver en kilde denne forbryterjakten som deres mest spektakulære politiaksjon noensinne. Intet kommer i nærheten i den ressursbruk, de metoder og det kreative politiarbeid som her er vist.

Spanet døgnet rundt

Helt fra Oslo-politiet fikk oppdraget i fjor, har man kartlagt og spanet på alle de visste hadde relasjoner til de ettersøkte. De heteste av dem har i perioder vært spanet på døgnet rundt. Hvert slikt spaningsoppdrag krever rundt 20 politifolk, biler og utstyr hele døgnet. Dette er svært kostbare operasjoner som fører til at millionene har rullet ut av statskassen.

Lørdag ble den andre hovedmistenkte på flukt, Ridvan Halimi, pågrepet av FN-politi i en kontrollpost i Kosovo. Han skal ha hatt mye kontakt med Toska mens de begge var på flukt.

Når det gjelder Halimi, er situasjonen en helt annen. Han er jugoslavisk statsborger og er pågrepet i Kosovo, som ikke har utleveringsavtale med Norge. Hvis han nekter å la seg utlevere, kan norske myndigheter bli nødt til å la straffesaken mot ham foregå i Kosovo. En slik løsning ble blant annet valgt da en kosovoalbaner i 2002 ble dømt til 12 års fengsel for å ha drept sin norske kone i parets hjem på Hurum.

(Aftenposten/Bergens Tidende)

<b>ETT ÅR ETTER RANET:</b> Justisminister Odd Einar Dørum var i går til stede under to markeringer i forbindelse med at det er gått ett år siden det brutale ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger. I forkant var justisministeren og politistasjonssjef Henry Ove Berg i parken like ved Kongsgaten, stedet hvor politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. <br/> FOTO: ALF OVE HANSEN/SCANPIX
<b>PÅGREPET:</b> David Aleksander Toska (29)
POLITIET