Du har kanskje erfart det. Genseren som er for trang, eller buksen som er for kort. Bare fordi størrelsen på merkelappen seiler under falskt flagg, iallfall i forhold til hva du er vant med.

Men gremmelsens tid går mot slutten. I løpet året vil nye felleseuropeiske klesstørrelser være på plass i butikkene. Det eneste som gjenstår, er merkingen, det vil si om det blir et tallsystem, bokstaver eller en kombinasjon.

Kroppsmålene vil danne utgangspunktet for størrelsene, ikke plaggmålet. I arbeidet med standarden er derfor en rekke europeere veid og målt etter alle kunstens regler.

— Spennvidden er særlig stor mellom de nordiske landene og et land som Spania, sier informasjonsleder Einar Morten Lassesen i Standard Norge.

De utarbeider standarder for hvordan alt fra penner til bilhjul skal se ut, som oftest i samarbeid med andre land. Lassesen påpeker at det blir mer praktisk for folk når de bare trenger å forholde seg til én størrelse.

— Den nye ordningen betyr at du kan sende en slektning til utlandet som kan kjøpe klær til deg som passer, sier Lassesen.

Han tror bransjen vil se store fordeler ved det nye systemet. Det skulle vel også bare mangle - de fleste store merkene og kjedene har nemlig vært med i arbeidet som er lagt ned til nå.

Helen Webster, som er Hennes & Mauritz` pressekontakt i Norge, sier vi ikke trenger å dra lenger enn til Storbritannia og Frankrike før forskjellene fra norske størrelser blir store

— Det nye systemet gjør det enklere for kundene å shoppe uansett hvor du er i Europa. Det er ingen ting vi vil mer enn det, sier Helen Webster.