• Fiskeriministerens avgjørelse om svekkelse av oljevern-beredskapen rundt Mongstad-Sture er komplett ubegripelig, sier fylkesordfører i Hordaland, Gisle Handeland (Ap).

Bråket om nedleggelsen av det statlige oljeverndepotet på Fedje fortsetter. Et møte mellom fylkesordføreren og ordførerne i Nordhordland/Gulen og Øygarden i går, endte med et samstemt krav til fiskeriminister Svein Ludvigsen om å stanse nedleggelsen av depotet.

Fiskeridepartementet har etter anbefaling fra Kystverket bestemt at depotet skal flyttes til Florø.

«Løper fra ansvaret»

Fylkesordfører Handeland mener det er uforståelig at staten angriper oljevernberedskapen i høyrisiko-området Mongstad-Sture for å oppnå en styrking av beredskapen rundt Florø.

— Det må gå an å finne finansiering av depotet i Florø uten å fjerne en viktig del av beredskapen i Europas nest viktigste oljehavn, sier Handeland til BT.

Sist lørdag uttalte ledelsen på Statoil Mongstad til BT at staten løper fra sitt oljevernansvar i området. Bakgrunnen er at Kystverket begrunner nedleggelsen av Fedje-depotet med den private beredskapen som alt finnes ved anleggene på Mongstad og Sture.

— Staten kan ikke basere sin beredskap i urimelig grad på de private aktørene på Sture og Mongstad. Deres ansvar er avgrenset til uhell knyttet til egen virksomhet. Staten kan ikke tone ned sitt ansvar ved å bruke private aktører som skjold, skriver Handeland og ordførerne i Nordhordland/Gulen og Øygarden i brevet til fiskeriministeren.

Tankevekker

De mener det er uforståelig at oljevernet skal svekkes i et område som er det mest risikofylte i Norge, og samtidig som europeiske land opplever den ene oljekatastrofen etter den andre. Ordførerne er også kritiske til analysene som ligger til grunn for nedleggelsen, nemlig at en mindre tanker slipper ut 15.000 tonn av oljelasten nordvest av Fedje en vårdag med sørvestlig bris.

— Fedje-området blir trafikkert av tankskip på inntil 400.000 tonn, påpeker ordførerne som også mener konsekvensene av selv et lite oljeutslipp, som utenfor Bornholm denne uken, bør være en ny alvorlig tankevekker for regjeringen.