Men onsdag ettermiddag var små og store i kongefamilien samlet i den røde salong på Slottet, der det årlige bildet av familien ved juletreet ble tatt. Bare Ari Behn mangler på bildene, han var nemlig opptatt med å signere boka si i den travleste julehandelen.

De tre kongelige kvinnene var alle i bunad i anledning fotograferingen, slik de også gjerne er på julaften. Det samme var Marius og prinsesse Ingrid Alexandra.

Småtrøtte barn

Kronprinsfamilien kom litt sent til Slottet, de var blitt sittende fast i juletrafikken fra Skaugum. Prins Sverre Magnus og storesøster Ingrid Alexandra var derfor ikke helt i toppform til fotograferingen. Vondt i beina hadde den lille prinsessen også, og var først fornøyd da hun fikk lov til å ta av seg skoene.

Heller ikke deres små kusiner Maud Angelica og Leah Isadora så ut til å være helt fornøyd med situasjonen, men de var ikke trøttere enn at alle vartet opp med sangen «På låven sitter nissen» til ære for TV-fotografen.

Første jul i eget hjem

I år er det er første gang Märtha og Ari feirer jul i eget hjem. Tidligere har de alltid tilbrakt julen sammen med kongefamilien. Nå gjør de som kronprinsesse Mette-Marit og veksler annethvert år mellom familie og svigerfamilie.

Ifølge ektemannen Ari vil de kombinere juletradisjoner fra begge familiene og finne sin egen stil, blant annet ved å hogge sitt eget juletre i skogen rundt huset.

Kongsseteren

Ved siden av kronprinsfamilien vil prinsesse Kristine, enken etter kongens onkel Carl Bernadotte, feire jul sammen med kongeparet på Kongsseteren.

Før kveldens julefeiring inviterer kongeparet gjerne hele familien til lunsj på Kongsseteren.

1. juledag er kongeparet og deres gjester til stede ved julegudstjenesten i Holmenkollen kapell, mens prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, Maud Angelica og Leah Isadora vil ta sine gjester med til Lommedalen kirke.

Juleavslutning

Tirsdag var det juleavslutning for de ansatte på Slottet, der kong Harald benyttet anledningen til å dekorere tre av sine medarbeidere med St. Olav. De tre er avtroppende stabssjef på Skaugum, Gry Mølleskog, som er utnevnt til Ridder av 1. klasse. Det samme er kultursjef på Slottet, Maisen Bonnevie, mens hoffsjef Rolf Trolle Andersen er forfremmet til Kommandør med stjerne.

Tirsdag var også hele kongefamilien i krypten på Akershus Slott, der kongens foreldre og besteforeldre ligger begravet. Dette er også en av familiens faste juletradisjoner.

Dronning Sonja har gjennom mange år i forbindelse med julen besøkt mennesker som trenger litt ekstra oppmerksomhet. I år var hun til stede ved Oslo kommunes middag for de bostedsløse. Det foregikk i Rådhuset mandag.

Åserud, Lise