Senest under EM i friidrett i Göteborg løp spydkasteren Andreas Thorkildsen seiersrunde med et piratflagg som ikke hadde korrekte proporsjoner. Resultatet var sinte e-poster til Norges Fri-idrettsforbund, skriver Klassekampen. Og i en reklamekampanje poserer syklisten Gunn-Rita Dahle Flesjø naken drapert med et norsk flagg som heller ikke er riktig.

En undersøkelse Klassekampen har gjennomført viser at ukorrekte piratflagg dukker opp nesten hver gang det er idrettsstevne i utlandet hvor nordmenn deltar.

Nå oppfordrer UD til oppdragelse i norsk flaggskikk. Falske flagg beskrives som «et evig problem».

– Flaggforskriften gjelder kun offentlig virksomhet. Når det gjelder privatpersoner er det opp til deres eget skjønn hvordan de vil bruke flagget, sier Arthur Baste Knudsen i UDs protokollavdeling. Han oppfordrer foreldre til å oppdra barna sine i god flaggskikk.

Flagg produsert i Norge eller i utlandet av norske produsenter holder seg til korrekte mål og farger, det er når utenlandsk masseproduksjon setter i gang at det oppstår problemer. Det norske flagget er nemlig ikke rettighetsbeskyttet.

Andreas Thorkildsen jubler med et norsk flagg med feil blåfarge og feil proporsjoner etter at han vant spydfinalen og ble Europamester i Göteborg.
Poppe, Cornelius