Tollvesenet sender i disse dager ut regning på årsavgift for 3,2 millioner kjøretøy.

Nytt av året er at dieselkjøretøy med fabrikkmontert partikkelfilter får samme avgift som andre kjøretøy, 2660 kroner.

Feil i faktureringen har imidlertid ført til at mange eiere av slike biler har fått regning for vanlig dieselbil, 3090 kroner.

Les også: — Bør få 1000 kroner i avslag

Betalingsfristen er først 25. mars, men allerede er det mange bileeiere som ringer Statens vegvesen for å protestere. Tre av fire nye biler som selges i Norge har dieselmotor, dermed er det mange som kan være rammet av denne feilen. Én av seks bileiere vet ikke om bilen har filter.

– Vi frykter at vi blir nedrent. Vi har ikke kapasitet dersom alle skal henvende seg til oss, sier overingeniør Tom Børslid ved Bergen trafikkstasjon.

Tollvesenet vedgår feil

– Vi vet ikke omfanget av dette ennå, sier Vidar Lillebo, kontorsjef ved årsavgiftkontoret til Tollvesenet.

Han vedgår imidlertid at det er hos dem feilen ligger.

– Det som har skjedd er at det er lagt inn i motorvognregisteret at disse bilene har fabrikkmontert partikkelfilter, men så er ikke den informasjonen blitt overført til avgiftsfastsettelsessystemet vårt. Enkelte typegodkjenninger er ikke kommet med, sier Lillebo.

– Hva skal folk gjøre da?

– De som er sikker på at de har fabrikkmontert partikkelfilter må ta kontakt, så sørger vi for at det blir korrekt registrert. Da kan de bruke samme regning, KID-nummeret er jo korrekt, og bare korrigere beløpet.

– Og hvis de allerede har betalt regningen og først oppdager dette nå?

– De som betaler inn mer enn de skal, vil få refundert dette, sier Lillebo.

Kan også ha andre grunner

Samtidig gjør han det klart at enkelte kan ha fått høyere regning enn ventet av andre grunner.

– Noen mener også at de har fabrikkmontert partikkelfilter, selv om typegodkjenningen sier noe annet. Da må de kontakte nærmeste trafikkstasjon., sier Lillebo.

Ifølge Tom Børslid ved Bergen trafikkstasjon er det imidlertid ikke sikkert de kan gjøre så mye.

– Hvis bilen er bruktimportert, må de vise fabrikkdokumentasjonen. For biler kjøpt i Norge bør de gjerne stille spørsmål til leverandøren av kjøretøyet først. Så er vi behjelpelige med å rette opp det som måtte være feil. Og skulle selve typegodkjenningen være feil, er det Vegdirektoratet som kan rette det opp, sier Børslid.

Bergens Tidende