Fedje-ordfører Erling Walderhaug sier til Bergens Tidende at han er sånn passe fornøyd med at kommunen blir eksponert på grunn av den tikkende miljøbomben på havbunnen utenfor øyen.

— Jeg hadde heller sett at Fedje ble trukket frem med et annet tema, sier han.

Walderhaug og noen av kvinnene som har gått i spissen for det store folkemøtet på Fedje i ettermiddag, ble mandag intervjuet av storavisen New York Times. Sjefen for avisens europakontor, Alla Cowell, hadde tatt turen fra London for å skrive om ubåten og Fedje-folket.

Saken med ubåtvraket med den store kvikksølvlasten og norske myndigheters arbeid med kartlegging og planlegging av tiltak for å fjerne miljøbomben, har fått stor oppmerksomhet. Det har vært godt nytt i lokale, regionale og nasjonale aviser samt radio- og fjernsynskanaler de siste tre årene.

Etter hvert har også utenlandske medier slengt seg på. Sist fredag var det et langt og fyldig dokumentarprogram om Fedje-ubåten på BBC 2.

Ifølge Walderhaug har det tyske fjernsynsselskapet ZDF har hatt en reportasje fra øykommunen. Det samme har den finske storavisen Helsingin Sanomat.

I dag blir det stort oppmøte av norske mediefolk. I tillegg til Fedje-folk i alle aldre, er det ventet at det kommer representanter fra nabokommunene og fra ulike organisasjoner.

Folkemøtet finner sted klokken 17 under åpen himmel på fergekaien. Etter taler og appeller blir det fakkeltog til Kystverkets trafikkstasjon.

Ordfører Erling Walderhaug forteller at han er forhindret fra å delta på dagens markering.

— Men arrangementet vil klare seg utmerket uten meg. Nå har voksne kvinner tatt tak i ubåtsaken, og da er den i de beste hender, sier Walderhaug.