Ifølge den danske avisen Politiken, har Kommisjonens formann José Manuel Barroso allerede reservert posten som klimakommissær til Hedegaard.

Selv nekter hun å kommentere sitt kandidatur til klimasjef-jobben i EU. Hun sier at hele hennes fokus er rettet mot toppmøtet i København i desember, som hun er vert og offisiell president for.

Passer godt

– Med den profil Connie har hatt i sitt arbeid før klimatoppmøtet, vil en kommissærpost passe godt til henne. Det stemmer også godt overens med Hedegaards ambisjoner om å bli værende på den internasjonale scene. Hun ønsker dessuten å jobbe videre med klima, sier en sentralt plassert regjeringskilde til Politiken.

Connie H, som hun gjerne kalles, regnes ikke som utpreget diplomatisk, men tvert imot svært direkte og utålmodig. Hun har vært journalist i Berlingske Tidende og programleder for nyhetsprogrammet Deadline på TV-kanalen DR2.

Syklende minister

Connie Hedegaard (49) representerer det konservative partiet og ble dansk miljøvernminister i 2004. For to år siden ble utnevnt til Danmarks første klima— og energiminister.

Miljøengasjementet preger også ministerens hverdag. Hun sykler til kontoret i Stormsgade i København sentrum, så sant arbeidsdagen tillater det.

– Jo mer du vet om klimautviklingen, desto mer påvirker det valgene du gjør i hverdagen. Som minister er jeg nødt til å reise mye med fly rundt om i verden, men jeg sykler til jobben på normale arbeidsdager. Det er bra for klimaet, og forfriskende godt for hjernen, smiler Hedegaard. Tobarnsmoren mener det også er viktig å oppdra den oppvoksende slekt til å ta vare på naturen og behandle knappe ressurser med respekt.

I Danmark hevder mange at Hedegaards høye profil i forkant av klimatoppmøtet har utløst maktkamp mellom regjeringspartiene. Ifølge opposisjonen og dansk presse skal særlig partiet Venstre, som statsminister Lars Løkke Rasmussen tilhører, være redd for at Hedegaard og hennes ministerium får all æren for klimatoppmøtet.