Man kan si hva man vil om nød og nakne kvinner, men når det gjelder nyskaping på kjøkkenet er det få ting som slår lediggang, selvtillit og god appetitt. Min fiskekakekarriere startet en gang sent på nittitallet med et makrellberg i fryseren og masse god tid. Siden poenget ikke var å spe fisken mest mulig ut (slik det er i fiskematindustrien), men heller å få brukt opp all fisken, hakket jeg ganske enkelt filetene med kniv, blandet dem med litt mel og egg, og formet til kaker.

Har du fersk fet fisk, eller fersk eller frossen hvit fisk, så kan du kjøre halvparten av fisken i kvern eller kjøkkenmaskin, og blande med resten av fisken i finskårne biter. Frossen sild og makrell, derimot, har jeg ofte hatt problemer med dersom jeg kjører den i kjøkkenmaskin. Makrellfiskekaker krydrer jeg som regel med løk, hvitløk og masse fersk chili, og første gang jeg gjorde dette med frosne, kjøkkenmaskinerte fileter, så endte jeg opp med ganske milde og meget tørre fiskekaker, mens det lå en desiliter kruttsterk chili-fiskeolje igjen i steikepannen. Dette problemet har jeg ikke hatt med fersk fisk, eller når jeg bare hakker filetene.

Til avveksling fra den vanlige norske krydringen med gressløk, purre eller muskat, lager jeg en middelhavsvri på feitfisk-fiskekakene mine med ingredienser som svarte oliven, rødløk, kapers og sardeller (salte middelhavsansjos). De beste fiskekakene jeg har laget i det siste er imidlertid med soltørket tomat og oljemarinerte oliven i. Til fire personer trenger du:

800 g renskåret fiskefilet

1 egg

10 stk soltørkete tomater

ca. 20 steinfrie oliven

1 ss mel

salt og pepper etter prøvesmaking

Forrige gang brukte jeg avskjær fra kveite, men fersk brosme eller lange vil gi et like bra resultat, eventuelt sei eller lyr. Kjør halvparten av fisken i kjøkkenmaskin sammen med egget, og tilsett soltørket tomat og steinfrie oliven. Hvis tomat eller oliven ligger i olje, må så mye som mulig av denne få renne av først. Er tomatene i tørr forpakning, må de varmes i en kjele sammen med en halv kopp vann eller rødvin, til de blir myke og plumpe igjen.

Resten av fisken tørkes godt og skjæres i små biter (rundt 5-8 mm store). Dryss over melet, bland godt, og bland deretter med fiskefarsen. Sett deretter kjølig til like før kakene skal steikes.

Disse middelhavsfiskekakene har jeg pleid å servere enten med couscous til, eller med en varm pastasalat. Det viktigste med pastasalaten er å få til en aromatisk dressing. En av mine favoritter er denne:

1 liten bunt persille

1 sitron

4 fedd hvitløk

1 fersk mild chili eller 1 ts tørkede chiliflak

6 ss mild olivenolje

Persillen skylles godt, ristes, og bladene rives av. Deretter rasper du av det ytterste gule skallet på sitronen med en fin rasp, og bøyer deg frem og snuser inn alle de deilige aromaene som kommer frem. Fantastisk! Dette blir så bra!

Hvitløken presses og fersk chili finhakkes. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med persillebladene, oljen, sitronskall og saften fra halve sitronen.

Nå gjenstår det bare å begynne å steike fiskekakene (middels varme), og sette pastavann til koking. Først steiker du en prøvekake, og sjekker om det må tilsettes mer salt eller pepper. Skulle fiskekakene være for løse i konsistensen, kan du tilsette et pisket egg.

Bruk for eksempel pastarør eller -bånd, og la en rød paprika og liten squash (kuttet i små stolper) koke med de siste 30 sekundene. Hell grønnsaker og pasta ut i et dørslag, rist vannet av og hell deretter maten tilbake i kjelen sammen med persilledressingen. Rør godt, og server med en gang — mens fiskekakene ennå er glovarme og mens alle de flyktige aromaene fra dressingen ennå ikke er kommet lenger enn en nesehøyde over tallerkenen!