Inspirert av medieomtalte navn som «Keikoburger» og «Hværsaagod-Takkskalduha» tok Kenneth etternavnet «Tottenham-Hotspur». Tre år senere innrømmer han at det ikke var spesielt gjennomtenkt.

Den nye navneloven trådte i kraft i 2003 og etter— og mellomnavn som Kolaautomat, Bånnski og Batman har dukket opp.

– At jeg skiftet etternavnet var ganske tilfeldig. På en fest for noen år siden ble det snakk om de rare, nye navnene, og så søkte jeg om å bytte til Tottenham-Hotspur, sier fotballsupporter Kenneth fra Stavanger til NTB.

Han innrømmer at det ikke var en spesielt gjennomtenkt handling. Om ikke Kenneth syns det var så ille å gi slipp på sitt tidligere etternavn, så tok mor og far det langt verre.

– Jeg får faktisk mye kjeft ennå, og må nok fint finne meg i å skifte navn en dag, ler han.

Mye ungt testosteron

Ifølge språkforskere er Kenneth ganske typisk. Det er ofte menn i 20-30-årene som vil bytte navn, men det er ikke alltid så viktig. Mange begrunner navnevalget, som i tilfellene Flytitter (mellomnavn) og Eplet (etternavn til eplebonde).

I januar i år sendte Samarbeidsnemnda for navnegransking klagebrev til justisdepartementet angående praktiseringen av loven og ba om endring. Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen ser ikke behovet.

– Myndige folk må få velge selv, slik de kan velge klesstil eller om de vil ha tatovering. Det er det dem selv det går ut over, sier Utne, som var medlem av arbeidsutvalget som laget forslaget til ny personnavnlov.

Burde stanset «Usjyldi»

Utne anslår at Folkeregisteret mottar rundt 50 søknader i året om rare navneendringer, hvorav rundt halvparten godkjennes.

– Inntrykket mitt er at de begynner å praktisere strengere. Navn som framstår som tullete blir avvist, eller de tar kontakt for å se hvor alvorlig søknaden er ment. Det viser seg at svært få klager på avslag, sier Utne.

I noen tilfeller er det likevel et sterk ønske bak søknaden, som i tilfellet «Tog», fornavnet til en forkjemper for Sørlandsbanen, som ble godkjent etter anke.

– Noen navn burde nok ha vært avvist. En voldsdømt person fikk godkjent «Usjyldi» som etternavn, noe som i ettertid viste seg å støte flere, sier Utne.

Et navn som nylig ble avvist, er «Plutonium», fordi plutonium som grunnstoff både er svært giftig og radioaktivt og dermed lett blir oppfattet negativt.

Kan bli negativt

Erfaringene med å leve med et underlig navn har gjort blandede.

– De fleste syns det er kult eller originalt med «Tottenham-Hotspur». Jeg har også søkt og fått jobb uten problemer. I tunge perioder har det å se etternavnet mitt på posten minnet meg på noe i livet mitt som er godt og fint: Fotball og laget jeg støtter, sier Kenneth.

På den annen side er nettopp lojaliteten til klubben en grunn til å bytte navn igjen:

– For en tid tilbake havnet jeg og en kamerat på politistasjonen etter noe bråk. Da ringte lokalavisen opp og ville lage sak, men jeg sa nei. Jeg vil jo ikke bidra til negativ omtale av med overskrifter av typen «Tottenham i arresten».

Kenneth Tottenham-Hotspur er singel, og men den dagen han eventuelt gifter seg, er det i hvert fall på tide å skifte navn.

– Jeg har tenkt at kanskje jeg skulle ta hennes navn i stedet, sier han.

Så lenge hun ikke heter Arsenal, så er det meste i orden.

Hva synes du om folk som tar i bruk tullenavn? Si din mening i kommentarfeltet under.