De minste barna får i seg mindre sukker enn før. Sammenlignet med den forrige undersøkelsen for ti år siden har det skjedd mange forbedringer i kostholdet for toåringene.

– Det er svært gledelig å se at sukkerinntaket er betydelig redusert og at de fleste toåringene nå ikke får i seg mer sukker enn anbefalt, sier helse— og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Den nye undersøkelsen er gjennomført av Universitetet i Oslo på oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet.

En gjennomsnittlig toåring drikker nå 0,6 dl søt drikke pr. dag mot 1,9 dl i 1999. Helsedirektoratet anbefaler at maksimalt 10 prosent av energien skal komme fra tilsatt sukker, og 84 prosent av toåringene er nå innenfor denne anbefalingen (45 prosent i 1999).

Inntaket av grønnsaker, poteter, frukt og bær har økt med nesten 50 gram pr. barn pr. dag, opp til vel 300 gram om dagen. Forbruket av helmelk er kraftig redusert til fordel for magrere melketyper.

Helseministeren sier utfordringen fremover blir å vedlikeholde de gode vanene, øke frukt— og grøntinntaket enda mer og få med det mindretallet som fortsatt har for høyt sukkerinntak.

SÅ MYE: Så mye sukker er det i denne.