Det er foreldre som har varslet Statens forurensningstilsyn (SFT) etter at Bergens Tidende nylig skrev om den såkalte rapex-meldingen fra EU. I denne EU-meldingen ble SFT varslet om en rekke farlige leketøy og småbarnsprodukter fra utlandet; i alt 30 ulike produkter/leker, som enten inneholdt bly, bakterier eller ftalater. Samtlige av disse 30 produktene, beregnet på salg til småbarn, var funnet i butikker i EU-land.

Slikker i seg

— Ftalater mistenkes for å skade forplantningsevnen. Barna får ftalater i spyttet ved å slikke på mykplast-leketøy som inneholder dette farlige stoffet, sier overingeniør Morten Helle i SFT til Bergens Tidende.

— Vi fikk mail fra foreldre som kunne fortelle at barna deres hadde den ftalatholdige mykplastballen Wiggly-Giggly, sier han.

Saken tas opp

27. september sendte SFT derfor et varsel til den norske ball-importøren om ulovligheten med å omsette Wiggly-Giggly-baller i mykplast.

— Dette er klart i strid med vår forskrift om totalforbud mot ftalater i leketøy og småbarnsprodukter. Forbudet gjelder produksjon, import og omsetting av leketøy. Vi har derfor tatt saken opp med importøren og bedt om en forklaring innen 5. oktober, sier Helle.

Babydukke

— Leketøybutikker som selger denne ballen, må fjerne den fra hyllene, sier han. På Rapex-advarselen fra EU, som kom til SFT i slutten av august, var det også en rekke spedbarnprodukter - blant annet gripeterning og babydukke som inneholder det forbudte stoffet ftalater.

— Vi ber foreldre gå inn på SFT sin nettside der de vil finne bilder av alle de forbudte småbarnslekene som EU nå har varslet oss om er i salg i butikker i EU-land, og gi oss beskjed dersom barna deres har slike lekeprodukter, sier Helle.

VÆR PÅ VAKT: Slik ser ballen ut som SFT er varslet om omsettes i norske butikker.
FOTO: SFT