"Den som sover synder ikke", heter det, men at for lite søvn ikke er godt for helsen, har de fleste erfart. Men skal vi tro et kobbel av forskere ved blant annet det prestisjetunge Harvard-universitetet i Boston, er det heller ikke godt for hjertet å tilbringe alt for mange timer under dynen.

I en artikkel publisert i det medisinske tidsskriftet Archives of Internal medicine fortelles det at den som sover for mye også risikerer hjerteproblemer. Åtte timers søvn hver natt er idealet, har man forsket seg frem til. Det er omfattende undersøkelser som ligger bak funnene vitenskapsmennene og ýkvinnene har kommet frem til. Hele 71 000 amerikanske kvinner er fulgt siden 1986, og resultatene viser tydelig hvor viktig riktig søvndosering er for helsen.

De kvinnene som regelmessig sov mindre enn fem timer, løp en 45 prosents større risiko for å rammes av hjerteproblemer enn de som holdt seg til idealsøvnen på åtte timer. Det er egentlig ingen veldig stor overraskelse. Men at mer enn ni timers søvn gir 38 prosents økt risiko for hjer-tetrøbbel vil nok overraske mange.

Studien til forskerne i Boston skal være den første i sitt slag. Den viser søvnvanenes helseeffekt hos kvinner. Ifølge forskerne skal det ikke være noe som skulle tilsi at resultatene ikke også er gyldige for menn.