MRSA, eller «meticillinresistente » gule stafylokokker, er bakterier som er blitt resistente – motstandsdyktige – mot en rekke former for antibiotika, og som er svært vanskelig å bli kvitt.

– Den kan være farlig for svært svekkede pasienter og barn, sier avdelingsoverlege Sverre Harbo ved Plastikk— og kjevekirurgisk avdeling til

ioslo.no.

Han opplyser at bakterien ble oppdaget da en pasient testet positivt på prøver i forrige uke. Tirsdag testet også en pleier positivt.

Pasienten ble isolert øyeblikkelig, men er nå utskrevet og behandles hjemme. Pleieren er sykmeldt, og får også behandling i hjemmet.

Avdeling for plastikk- og kjevekirurgi rengjør nå avdelingen, og alle pasienter og pleiere testes på nytt.

Bakterien gir de samme infeksjonene som gule stafylokokker. Det dreier seg om hud- og sårinfeksjoner, infeksjoner i bein og ledd, lungebetennelse, blodforgiftning og av og til andre alvorlige infeksjoner.

Gule stafylokokker er bakterier som finnes som en del av vår normale bakterieflora i nese og på hud uten å gi infeksjon. Men ved kontakt kan smitteoverføring skje, og det kan senere føre til infeksjon.

Folkehelseinstituttet meldt til sammen 460 tilfeller med infeksjon eller bærerskap av MRSA til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) i 2005. MRSA-infeksjoner har vært meldingspliktig siden 1995, mens meldeplikten for bæretilstand ble innført i 2005.