• Jeg går ikke og planlegger en ny politisk karriere. Men jeg har samtidig lært at det er lite klokt å si aldri mer, sier Grete Faremo.

Den mangeårige justisministeren i Gro Harlem Brundtlands siste regjering kan ikke tolkes på annen måte enn at hun godt kan tenke seg et politisk comeback i øverste divisjon.

Hun smiler blygt når vi minner om at det fra flere kanter er fremmet forslag på henne som ny nestleder — riktignok uten at det foreløpig er kommet valgkomiteen skriftlig og formelt i hende.

— Det er hyggelig å være lansert, men jeg vil ikke drive noen valgkamp, sier Grete Faremo. Hun teller på knappene om hun skal delta på landsmøtet. Som tidligere statsråd har hun full anledning til det.

Skryter av Jens

Faremo er full av lovord om Jens Stoltenberg, som hun samarbeidet nært med i årene som statsråd:

— Jeg har vært blant dem som har snakket mest for ham i denne lederstriden. Han er både en tilgjengelig og åpen person, med evne til å bruke sitt team på en positiv og konstruktiv måte, sier hun til Bergens Tidende.

— Har du fortsatt god kontakt med ham?

— Jeg har god kontakt med gamle kolleger. – Hva er galt med Arbeiderpartiet, siden det har så elendig oppslutning?

— Jeg har for stor respekt for politisk arbeid til at jeg har noe fasitsvar. Men lederdebatten har pågått altfor lenge og med en slik styrke at politikken er kommet for mye i skyggen. Vi skal likevel greie å snu de dårlige meningsmålingene.

Valgresultatet i Sverige er en god inspirasjon i så måte, understreker hun.

Et glødende hjerte

Det er lett å skjønne at hun fortsatt har mye ugjort i norsk politikk, men hun vokter seg vel for å by seg frem når vi går henne på klingen:

— Jeg har fortsatt et glødende hjerte for partiet. Etter at jeg gikk av som statsråd har jeg også vært litt med i internasjonalt utredningsarbeid for Arbeiderpartiet. Men jeg har ikke bestemt meg ennå om jeg skal delta på landsmøtet i november, sier Faremo (47), som arbeider som konserndirektør i Storebrand.

Det sier for øvrig ikke så lite om engasjementet at hun for noen måneder siden sto offentlig frem og foreslo ekstraordinært landsmøte for å unngå langvarig seigpining i lederdebatten i partiet.

«Politisk røvertokt»

Hun er akkurat nå glad for at kravet om kjønnskvotering i toppledelsen har fått fullt gjennomslag. Det betyr i praksis at begge nestlederne skal være kvinner.

— Det var viktig for mange av oss jenter med lang fartstid i partiet å få en avklaring på dette punktet, er hennes kommentar.

Faremo fikk i desember 1996 en dramatisk sorti som statsråd. I debatten om Lund-kommisjonen bestemte daværende statsminister Thorbjørn Jagland seg for å gi henne sparken. Da hadde hun bare fungert et par måneder som olje- og energiminister. Hun måtte ta den politiske belastningen for at Overvåkingspolitiet holdt et øye med kommisjonsmedlem Berge Furre.

Grete Faremo reagerte heftig, og karakteriserte avskjedigelsen som «et politisk røvertokt uten sidestykke.»

Ble trist av Jagland

Hun legger ikke skjul på at hun fortsatt kan styre sin begeistring for Jagland. Etter at han i et fjernsynsprogram for et par uker siden langet ut mot Stoltenberg, forteller hun åpent hvordan hun reagerte:

— Det var sterke uttalelser, og jeg ble egentlig bare trist av å høre det han sa, for jeg er fortsatt glad i dette partiet. Men jeg har inntrykk av at tingene ble satt på plass på det siste landsstyremøtet, sier Faremo.