Tenåringer verden over sender stadig flere tekstmeldinger fra sine mobiltelefoner.

Tenåringene bruker også tommeltottene i tekstingen, og utvikler dermed tomler som er sterkere og raskere enn de andre fingrene.

Den britiske forskeren Sadie Plant sier til London-avisen The Observer at mennesket og teknologien alltid har påvirket hverandre gjensidig: Når vi utvikler ny teknologi, fører teknologien også til at vi utvikler oss, fysisk så vel som psykisk.

Plant, som arbeider ved universitetet i Warwick i Midt-England, har studert bruken av tekstmeldinger blant ungdom i storbyer som London, Beijing, Tokyo og Chicago. Hun sier at mange tenåringer bruker begge tomler like selvfølgelig som de andre åtte fingrene.

— Det er svært interessant at den yngre generasjon bruker tomlene på en helt annen måte enn tidligere generasjoner. Jeg har spesielt lagt merke til at noen bruker tomlene på samme måte som deres foreldre bruker pekefingrene, forteller Plant.

Hun tilføyer at de unge teksterne nesten ikke ser på fingrene sine når de tekster. De behersker dermed telefontastene med like stor selvfølgelighet som deres foreldre har behersket en skrivemaskin eller et datatastatur.

(NTB)

FOTO: SCANPIX