— Kronprinsparet er også invitert til banketten på Grand Hotel torsdag kveld, bekrefter Sven. Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, overfor Aftenposten.no.

I formiddag sto ikke kronprinsparets deltagelse på kronprinsparets offisielle program. Men sannsynligvis har kronprinsparet ønsket å delta, og Nobelinstituttet har selvfølgelig invitert og gjort plass til to ekstra kuverter i tillegg til de 250 som allerede er klare.

Det var først i desember 2006 at noen av kongefamiliens medlemmer var invitert til Nobel–festen på kvelden.

Tradisjon Før det var tradisjonen slik at kongehuset støttet opp om arrangementene rundt utdelingen av Nobels fredspris ved å invitere vinneren til audiens samt være til stede under den stilfulle og høytidelige utdelingen i Oslo rådhus.

Kronprinsparet har dessuten de senere årene vær til stede ved Nobelkonserten i Oslo Spektrum.

I 2006 ble fredsprisen delt ut til Muhammad Yunus. I den forbindelse kom Spanias dronning Sofia til Oslo og ble invitert til banketten i Speilsalen på Grand sammen med Mexicos avtroppende president Vincente Fox.

- Ulike synspunkter Da Aftenposten presenterte nyheten den gang, bekreftet Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad at det hadde vært en diskusjon rundt kongelig deltagelse på banketten.

— Ja, det har vært ulike synspunkter på dette. Mindretallet har vært redd for at det blir fro mye protokoll, for stivt og formelt. Men komiteen samlet seg om at det er på tide med forandring, og dermed vi innfører vi en ny tradisjon, sa Geir Lundestad den gang.

Mindretallet ønsket at festen skulle være folkelig og uformell, og var redd for at det skulle bli for mye glitter, stats og etikette, slik det er i Sverige. De som kjenner kongefamiliens medlemmer, skriver under på at de ikke er kjent for å være festdempere.